Novi podaci otkrivaju strašnu stvarnost klimatskih promjena. U proteklih 50 godina suše, poplave i oluje uzrokovane globalnim zatopljenjem bile su glavni uzrok smrtnosti na svijetu. Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić.


Neprocjenjiv uvid o posljedicama klimatskih promjena pruža Atlas smrtnosti i ekonomskih gubitaka od vremenskih, klimatskih i hidroloških ekstrema koji je izdala Svjetska meteorološka organizacija.

Prema podacima iz ovog Atlasa u posljednjih 50 godina glavni uzrok smrtnih slučajeva bile su suše u Africi, oluje u Aziji, poplave u Srednjoj i Sjevernoj Americi, oluje u jugozapadnom Pacifiku i Južnoj Americi, te toplinski valovi u Europi.

Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Znate li što je ključno u borbi protiv klimatskih promjena? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić

Velik dio gospodarskih gubitaka povezan je s poplavama u Africi, Aziji, Južnoj Americi, a isto tako i u Europi. Velike gubitke stvarale su i oluje u Srednjoj i Sjevernoj Americi i jugozapadnom Pacifiku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju