Još jedan primjer nemara o vlastitoj imovini ovaj put stiže iz Dubrovnika, a u pitanju je tvrđava Imperijal. Grad je u sudskom postupku zbog vlasništva, a vrijedna imovina već godinama propada.

Galerija Propadanje Imperijala - 2 Propadanje Imperijala - 4 Propadanje Imperijala - 3 +2 Propadanje Imperijala - 5

Muzej Domovinskog rata na Srđu na godinu obiđe više od 60.000 posjetitelja. Strani gosti često misle da je ovakvo izdanje tvrđave namjerno, radi dojma.

"Muzej je OK, ali vidim da treba obnovu, odmah sam primijetila da su stepenice mokre, da prokišnjava", kazala je posjetiteljica iz Zagreba, Mirjana.

Svake zime ista je priča, izmješta se dio građe kako je ne bi uništila kiša. I tako već gotovo 15 godina.

Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić u svojem je izvještaju ilustrirala kako to izgleda, a sve možete vidjeti u videu koji je u prilogu.

"Kako izgleda to kada se čuvaju izložbeni primjerci nakon što je dva dana padala kiša - ovo je najlon koji prekriva dio eksponata jer zidovi i danas prokišnjavaju iako je sunce. A sezona pravih kiša u Dubrovniku tek počinje", javila je Klaić Saulačić.

"Kada unutra moramo ići u gumenim čizmama. Nadamo se da će se dogodine, kada proslavimo 15 godina rada u tim uvjetima, riješiti problemi vlasništva nad tvrđavom", kaže Varina Jurica Turk, ravnateljica Muzeja domovinskog rata.

Potres Podrhtavanje tla kod Šibenika uznemirilo građane, seizmolozi objavili kolika je bila magnituda

Obnove tvrđave nema u proračunu za iduću godinu. Razlog je, kažu iz Grada, arbitražni postupak koji je tvrtka Razvoj golf pokrenula protiv Grada Dubrovnika.

"Bilo bi neozbiljno od nas, čak bi nam smetalo u postupku da donosimo odluke neke proračunske dok se taj postupak ne završi", kaže Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika (HDZ).

Grad Dubrovnik u lipnju 2020. raskinuo je koncesijski ugovor s tvrtkom Razvoj golf, tvrdeći kako tvrđavu nisu obnovili. Razvoj golf pak tvrdi kako je sve zakočio grad te da je raskid ugovora nezakonit.

"Naša inicijativa da spor riješimo mirnim putem nije naišla na razumijevanje, bili smo prisiljeni pokrenuti arbitražni postupak zbog utvrđenja da je ugovor o koncesiji na snazi, odnosno da je raskid nezakonit", kazao je Ivan Kusalić iz tvrtke Razvoj golf d.o.o.

Božićna kupovina: Ilustracija - 3 Inflacija nam krade Božić i Novu godinu: "Ove ću godine potrošiti barem 1000 kuna više nego inače"

Građani godinama slušaju o peripetijama na Srđu, izgovora za ovakvo stanje simbola obrane Grada, kažu, nema. A uskoro će i 6. 12., na Dan branitelja Grada Dubrovnika, opet visoki uzvanici prema Srđu i opet će se spominjati simbol obrane i zahvala braniteljima, a zažmirit će se na stanje tvrđave, koja obnovu čeka još od ratnih razaranja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju