Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opsjednut seksualnim fantazijama

Imao je samo 13 godina kad je nožem ubio trogodišnju djevojčicu. Sada će ga pustiti iz zatvora i čini se da nitko ne može ništa

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Najmlađi australski ubojica bit će pušten iz zatvora, iako se strahuje da bi zbog svojih poremećaja mogao ponoviti zločin poput onog kada je ubio trogodišnju djevojčicu.

Muškarac, 36-godišnjak koji je bio najmlađi australski ubojica kada je ubio nedužnu trogodišnju djevojčicu, bit će pušten iz zatvora unatoč upozorenjima stručnjaka da postoji velika vjerojatnost da će opet počiniti zločin.

Poznat je samo kao SLD. Iako je bio problematično dijete, posvojila ga je obitelj u malom gradu Point Clareu na središnjoj obali NSW-a kada je imao četiri godine. Hodao je cestom iz svog posvojiteljskog doma kako bi ubio Courtney Morley-Clarke kada je imao samo 13 godina. Trogodišnja Morley-Clarke spavala je u svom domu kada ju je SLD oteo iz kreveta u siječnju 2001. Njezino tijelo nađeno je sljedećeg jutra u visokoj travi. Bila je izbodena nožem u srce i ostavljena u peleni.

Dok je došao u tinejdžerske godine, psihijatar je bio uvjeren da nikada neće postati funkcionalna odrasla osoba. SLD-u je dijagnosticiran teški poremećaj osobnosti s antisocijalnim i psihopatskim karakteristikama. SLD je osuđen na 20 godina iza rešetaka. Sudac Stephen Campbell prošlog je petka donio odluku da se SLD izvede iz zatvora i stavi pod nalog za prošireni nadzor.

Opsjednut seksualnim fantazijama

Sud je čuo da je SLD imao vrlo teško djetinjstvo. Bio je jedno od troje djece i zlostavljala ga je njegova majka narkomanka prije nego što je ušao u udomiteljski sustav - sa samo dvije godine.

Kazna mu je istekla 2021., no smatralo se da je preopasan da bi bio pušten na slobodu. SLD se vratio iza rešetaka u vrijeme prošlotjednog saslušanja, ali mu je rečeno da će mu biti dopušteno da se vrati u jedinicu ako pristane na pristojno ponašanje.

Vještak kojeg je imenovao sud dao je prednost nalogu za prošireni nadzor u odnosu na produžetak zatvorske kazne, napominjući da je malo ili nimalo šanse za rehabilitaciju za SLD u zatvoru, prenosi Daily Mail.

Već je bio prekršio zabranu dok je bio u jedinici za podršku. Surfao je internetom na stranicama poput Whatsappa i Youtubea. Kada ga je policajka suočila s kršenjem pravila, odgovorio joj je: "Slušajte gospođice, ja ću odabrati koje ću uvjete slijediti, a koji mi nisu važni".

Sud je čuo da je SLD opsjednut seksualnim fantazijama i idejom gubitka nevinosti. Njegova intenzivna želja u kombinaciji s kontinuiranim antisocijalnim stanjem doveli su do straha za sigurnost žena oko njega.

SLD će morati nositi GPS i biti pod direktnim nadzorom u jedinici za podršku prijestupnicima. Sudac Campbell priznao je da bi zadržavanje SLD-a pod nalogom za prošireni nadzor bilo iznimno izazovno, što se već pokazalo točnim.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene