Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete financijske sankcije

VIDEO Zbog ove ekobombe Hrvatska je dva puta završila na Europskom sudu, a sada Vlada ima novi plan

Aktualno Galerija Novi plan za Crno brdo - 5 Novi plan za Crno brdo - 5 Foto: DNEVNIK.hr Novi plan za Crno brdo - 4 Novi plan za Crno brdo - 4 Foto: DNEVNIK.hr Novi plan za Crno brdo - 3 Novi plan za Crno brdo - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novi plan za Crno brdo - 2 Novi plan za Crno brdo - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novi plan za Crno brdo - 1 Galerija 1/5 >>
Za 140 tisuća tona troske koja godinama leži u Biljanima Donjim Vlada ima novi plan.

Za 140 tisuća tona troske koja godinama leži u Biljanima Donjim Vlada ima novi plan. Točnije, donesen je zaključak o sanaciji Crnog brda, koje bi iz Ravnih kotara trebalo nestati za dvije godine. 

Desetke priloga napravio je Dnevnik Nove TV o Crnom brdu. Na spomen njega mještanima Ravnih kotara svaki bi se put zacrnilo pred očima. Ljudi odlaze na drugi svijet, mijenjaju se vlade i ministri, nižu analize, ali brdo ostaje. No iz Vlade su se pohvalili da u vezi s tim imaju nove, lijepe i revolucionarne vijesti, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

"Vlada je u srpnju ove godine donijela Plan za gospodarenje otpadom u RH za razdoblje od 2023. do 2026., a predviđena je i sanacija upravo ove troske", rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Nakon što je 2010. u Ravne kotare dovezena iz šibenske Tvornice elektroda i feroluga, dijelom i na državno zemljište, sa sjednice Vlade stigao je novi rok za sanaciju, i to za dvije godine. 

Pročitajte i ovo Crobarometar Dnevnik Nove TV Novi Crobarometar: Što se dogodilo s rejtingom HDZ-a? Pogledajte kako su građani ocijenili Milanovića i Plenkovića

Čast da riješi taj problem pripala je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a zadatak da sanira brdo i nabavi novac za sanaciju ima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Jer novca od prodaje tog materijala nema. Za 200 tisuća eura ovo nitko nije htio kupiti. Tražila se od Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta procjena vrijednosti, ali se nije pronašao kupac.

Dok se političari dogovaraju u blagajni kojeg Ministarstva ima novca za sanaciju, Europska komisija i dalje je jasnog stava. Hrvatska je zbog te priče dvaput završila i na Europskom sudu. Prema njima, to je ekobomba, opasna i za okoliš i za zdravlje ljudi, koju treba što prije ukloniti. U protivnom slijede financijske sankcije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene