Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uslijed jakih kiša

VIDEO: Najmanje 55 poginulih u teškim poplavama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje su 23 osobe poginule, a više od stotinu ih je proglašeno nestalima u odronima tla na sjeverozapadu Kolumbije izazvanima nezapamćenim kišama u tom dijelu Južne Amerike.

Pročitajte i ovo Venezuela, vojnici (Foto: Schneyder MENDOZA / AFP) vojna vježba Tenkovi, oklopna vozila i 150.000 vojnika na granici Venezuele s Kolumbijom Prosvjedi na granici Venezuele i Kolumbije (Foto: AFP) ''Ivane Duque, ti si đavo'' Kaos u Venezueli: Dok traju sukobi na granici Maduro prekinuo odnose sa susjedima Kolumbijom

'Izvučena su 23 tijela', rekao je glasnogovornik lokalnih vlasti u gradu Bello kod Medellina gdje je bujica u nedjelju odnijela najmanje 50 domova u siromašnim četvrtima. U nadi da će naći preživjele spasilačke ekipe ručno pretražuju ruševine uz pomoć pasa tragača.

>> VIDEO: Zemlja 'progutala' desetak zgrada, dvije osobe poginule

>> VIDEO: Klizišta gutala cijele kuće, izlile se rijeke

Drugi po veličini grad u Kolumbiji s 2,2 milijuna stanovnika, Medellin je smješten u dolini no neke četvrti sagrađene su na obroncima i zato jako osjetljive na klizišta. Vlasti već tjednima strahuju od tragedije jer je zemlju pogodila nezapamćena sezona kiše izazvana klimatskom pojavom La Nina.

Prema podacima vlade najmanje je 176 osoba poginulo od početka godine zbog prirodne katastrofe, a 1,5 milijuna ljudi je ostalo bez doma. Kolumbija je pozvala na prikupljanje međunarodne pomoći i ocjenjuje da joj nedostaje 350 milijuna dolara za pomoć ugroženima.

Poplave u Venezueli

I dok se Kolumbija bori sa štetom i žrtvama odrona tla Venezuelu su pogodile poplave. Zbog teških kiša poginulo je 32 ljudi, a 70.000 ih je moralo napustoti domove. Predsjednik Hugo Chavez naredio je da se ljude iz poplavljenih područja smjesti u hotele i trgovačke centre.

'Imamo hitnu situaciju i nije dovoljno to samo proglasiti, već moramo i poduzeti hitne mjere', rekao je Chavez. Kiše su pogodile i glavni grad gdje je bilo i slučajeva odrona tla. Chavez je dao utočište 25 obitelji u svojoj predsjedničkoj palači.

Njegovi kritičari rekli su da je cijela situacija odraz vladinog lošeg planiranja, kao i njegove politike tijekom 11 godina vlasti. On na to odgovara da još uvijek radi na nejednakostima koje su prouzročile bivše kapitalističke vlade.

(Hina/ A.E.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene