Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najezda je poskoka u Hercegovini. Zmije sada izlaze iz faze hibernacije i u ovom su razdoblju najopasnije, a prošlog je tjedna jedna zmija u Grudama ugrizla šestogodišnjakinju.


Šestogodišnju djevojčicu iz Gruda u BiH, zmija je ugrizla dok se nalazila u vrtu. Djevojčica je htjela otići po mačku u vrtu i kada je spustila ruku zmija ju je ugrizla, piše Dnevno.ba.

Vezani članci Poskok u Vodicama Išla šetati psa pa na grani ugledala poskoka: "Nije vam svejedno, pitate se ima li obitelj, hoće li ih doći još" Koronavirus u Sarajevu U BiH više od 700 pozitivnih: U Republici Srpskoj nastava online, maske na otvorenom obvezne u cijeloj zemlji

Obitelj je odmah reagirala i odvela djevojčicu u Dom zdravlja, a liječnici su napravili sve potrebno kako otrov ne bi ugrozio njezin život. Potom je prevezena na zarazni odjel sveučilišne bolnice Mostar gdje su liječnici poduzeli daljnje mjere i s djevojčicom bi trebalo sve biti u redu.

"Mislila sam da je trn, ali sam je vidjela onako dugačku i debelu"

U nedjelju navečer u širokobriješkom naselju Pecara mještani su primijetili poskoka, a nakon desetak minuta ga i ubili. Prema njihovim riječima, bio je dug oko 70 centimetara, piše Bljesak.

Zmije sada izlaze iz faze hibernacije i u ovom su razdoblju najopasnije. U blizini mjesta gdje zmije uočite ovih dana nalazi se veće leglo i zato je potreban izuzetan oprez.

U slučaju zmijskog ugriza uklonite odjeću s mjesta ugriza zbog naticanja tkiva, ranu pustite da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova, poželjno bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja. Osobu je potrebno što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook