Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najava progona ratnih zločina u BIH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 16 tisuća osoba do sada je kazneno prijavljeno pod sumnjom da su počinili ratne zločine na području Bosne i Hercegovine, podatak je koji je iznio Milorad Barašin, zamjenik voditelja Odjela za ratne zločine pri Tužiteljstvu BiH.

Barašin, koji je od početka ovog tjedna zajedno s Amerikancem Davidom Schwendimanom na čelu Odjela za ratne zločine pri bosanskohercegovačkom državnom tužiteljstvu, rekao je novinarima da je ukupno 16 tisuća i 150 osoba na popisu mogućih optuženika za ratne zločine.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Od uspostave Odjela za ratne zločine pri Tužiteljstvu BiH prije
dvije i pol godine svi slučajevi ratnih zločina istražuju se na toj
razini a na ovakvim predmetima sada je angažirano 18 državnih tužitelja.

Barašin je potvrdio da je od uspostave odjela u ožujka 2005. godine podignuto 40 optužnica protiv 69 osoba.

Državno tužiteljstvo trenutačno provodi istrage u 312 predmeta ratnih zločina a one se odnose na 894 moguća optuženika.

Sve do uspostave državnog odjela za procesuiranje ratnih zločina takve su slučajeve procesuirala pravosuđa Federacije BiH odnosno Republike Srpske.

"Odgovore na pitanja zbog čega neki predmeti nisu procesuirani i po deset i više godina treba tražiti od entitetskog pravosuđa", kazao je Barašin.

Istaknuo je da je u tijeku izrada državne strategije kojom treba
osigurati što brže procesuiranje brojnih otvorenih slučajeva ratnih zločina.

Voditelj Odjela za ratne zločine Schwendiman također je istaknuo odlučnost da se procesuira što veći broj slučajeva u što kraćem razdoblju.

"Ne možete nas spriječiti da vas pronađemo i da radimo na tome da vas pozovemo na odgovornost zbog onoga što ste učinili. Mi nećemo odustati", poručio je američki tužitelj mogućim optuženicima.

Schwendeman je istodobno upozorio i na postojanje pritisaka na tužitelje s raznih strana, uključujući međunarodne organizacije koje nije želio imenovati.

"Nećemo tolerirati uplitanje u rad sa svjedocima ili dokazima, bez obzira na namjere a davanje lažnih informacija ili prikrivanje dokaza kako bi se utjecalo na ishod istrage bit će predmet energičnog kaznenog progona", kazao je Schwendiman.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene