Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina od šestero marokanskih mladića i djevojaka bit će izvedena pred sud zbog 'pokušaja javnog poticanja na prekid posta' tijekom ramazana, doznaje se od sigurnosnog izvora.


Odluka je donesena pošto su te osobe, među kojima i marokanski novinar, u nedjelju poslijepodne pokušale organizirati okupljanje u Muhamediji (80 km južno od Rabata) kako bi 'javno prekinuli' post u znak prosvjeda protiv 'zakona kojim se kažnjava neobdržavanje ramazanskog posta u Maroku', dodao je isti izvor.

Spriječen javni pokušaj prekida posta

Vezani članci Policija u Maroku, ilustracija Tragedija u Maroku: U ilegalnoj tvornici u podrumu vile poginulo 24 radnika na crno Aleksandar Vučić u novogodišnjem spotu Spot s Vučićem nasmijao sve, on i sam priznao: "Ispao sam kao neko tupavo glumatalo"

Službena marokanska novinska agencija MAP priopćila je pak u ponedjeljak navečer da su lokalne vlasti 'uspjele u nedjelju spriječiti pokušaj okupljanja nakon kojega je bio predviđen javni prekid posta kako bi se postiglo poništenje članka kaznenog zakona'. Ovo je prvi put u Maroku da jedna skupina javno traži izuzeće od obveze poštovanja ramazanskih propisa, ističu promatrači.

Vijeće ulema (teologa) u Muhamediji osudilo je ovaj pokušaj nazvavši njegove organizatore 'huškačima'. Riječ je o 'gnusnom činu kojim se gazi Božji i Prorokov nauk, uz sve teške posljedice koje sa sobom nosi', ističu teolozi u priopćenju. Tijekom ramazana, vjernici se trebaju uzdržavati od pića, jela, pušenja i spolnih odnosa od izlaska do zalaska sunca. (Hina)