Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LifeGel

Znanstvenici na pragu revolucije u laboratorijskom istraživanju - I to zahvaljujući gelu

Revolucija u laboratorijskom istraživanju (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Revolucija u laboratorijskom istraživanju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Revolucija u laboratorijskom istraživanju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Revolucija u laboratorijskom istraživanju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Revolucija u laboratorijskom istraživanju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Revolucija u laboratorijskom istraživanju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marcin Krzykawski o revoluciji u liječenju tumora(Foto: Dnevnik.hr) - 4 Marcin Krzykawski o revoluciji u liječenju tumora(Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Revolucija u laboratorijskom istraživanju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Istraživanje tumora i niza drugih bolesti uskoro bi moglo doživjeti novi zamah. Mala poljska tvrtka izumila je gel koji oponaša strukturu ljudskog tijela. Tvrde da će to omogućiti pouzdanije rezultate istraživanja od uobičajenih plastičnih posuda.

Mala poljska tvrtka tvrdi da je na pragu revolucije u laboratorijskom istraživanju. Izum nazvan LifeGel u laboratorijskim uvjetima oponaša strukturu ljudskog tijela u tri dimenzije. Taj gel posebno bi mogao pomoći u proučavanju ponašanja tumora.

Pročitajte i ovo Prva ostavka Šef vojne obavještajne agencije Prvi izraelski dužnosnik dao ostavku: Preuzeo odgovornost za pokolj 7. listopada Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa

''Ljudi su trodimenzionalni. U našim tijelima nema ravnih plastičnih površina na kojima stanice rastu. U tijelu one rastu u trodimenzionalnom prostoru u proteinskom kosturu i naš hidrogel reproducira takve uvjete u laboratorijskim uvjetima", rekao je Marcin Krzykawski, suosnivač Real Researcha.

Na godinu oboljeli samo na lijekove protiv raka troše više od 100 milijardi dolara. Gel bi istraživačima trebao pomoći u prevladavanju nepouzdanih uvjeta testiranja. Učinkovitije istraživanje na kraju bi moglo rezultirati boljim lijekovima, a korist od gela mogle bi imati i životinje.

''Mnogo se istraživanja obavlja na sveučilištima gdje su životinje sljedeći korak nakon početne faze u laboratoriju. Velik dio tog dijela istraživanja može biti izveden na trodimenzionalnim kulturama dobivajući mnogo pouzdanije rezultate od onih koji bi bili dobiveni u standardnim dvodimenzionalnim kulturama na plastici. Time se nadamo da će manje životinja biti upotrijebljeno u istraživanju", dodaje Krzykawski.

Procjenjuje se da se u raznim eksperimentima diljem svijeta koristi najmanje 115 milijuna životinja godišnje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene