Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok je 2021.

Na pomolu novi prijepor između Slovenije i Hrvatske? Slovenci već sad zagovaraju zimsko računanje vremena

Pomicanjhe sata (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Pomicanjhe sata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Kako se bliži pomicanje sata na ljetno računanje vremena krajem tjedna, opet se nameće pitanje kad Eu 2021. ukine pomicanje sata, koje će računanje vremena izabrati njezine članice pa tako i hrvatska te njezino susjedstvo.

Slovenija je najbliže odluci da zadrže zimsko računanje vremena, a za Jutarnji list je to potvrđeno iz slovenskog Ministarstva infrastrukture.

Pročitajte i ovo Ilustracija Duži dani Znate li na koju stranu idu kazaljke? Noćas počinje ljetno računanje vremena Slika nije dostupna POMICANJE KAZALJKI NA SATU U nedjelju počinje zimsko računanje vremena, pogledajte koja se još važna stvar mijenja

"Ako će sve susjedne zemlje zadržati zimsko računanje vremena, zadržat će ga i Slovenija. No, ako će se pokazati da EU i susjedi ipak žele ljetni izračun vremena onda će slovenska Vlada raspraviti o potpori ovoj odluci", stoji u odgovoru slovenskog ministarstva.

Hrvatska, s druge strane, uopće trenutno niti ne razmišlja o toj temi, a upravo bi ta tema mogla biti još jedna točka prijepora sa susjedima, posebice Slovenijom.

Slovenska odluka nije konačna, obzirom da je u tijeku savjetovanje između zemalja iz regije s ciljem koordiniranja i mogućeg odabiranja jedinstvene vremenske zone za regiju.

Iz hrvatskog Ministarstva prometa, mora i infrastrukture kažu da im slovenski kolege nisu poslali nikakav dopis vezan za tu temu.

Neslužbeno, Hrvatska je zbog turizma sklonija ljetnom računanju vremena, a iz Ministarstva se neslužbeno samo doznaje da je "moguće da ćemo zagovarati suprotno od onoga što očito zagovaraju naši susjedi Slovenci", piše Jutarnji.

Slovenski turizam ipak je više vezan za zimski period, a njihovo djelovanje na temu računanja vremena zapravo pokazuje i njihovu želju da se već sad krene zagovarati zimsko računanje vremena među susjedima. Međutim, za pregovore su ipak otvoreni po tom pitanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene