Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najizazovniji summit do sada

Na G7 summitu odlučeno: Sankcije Rusiji ostaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Siciliji je počeo dvodnevni summit najbogatijih zemalja svijeta. Prvi put na njemu sudjeluje i američki predsjednik Trump, a predsjednik Europskog vijeća ovaj je sastanak čelnika G7 već ocijenio kao najizazovniji do sada. Njemačka kancelarka i ostali šefovi država pokušat će uvjeriti Trumpa da ublaži svoje stavove o klimatskim promjenama, migrantskoj politici i trgovini.

Od sedmero čelnika na G7 sammitu, četvero je ondje prvi put: britanska premijerka, francuski, talijanski i američki predsjednik. A od američkog se predsjednika očekuje da prvi put otvoreno kaže što namjerava kada su u pitanju klimatske promjene i globalna trgovina.

Pročitajte i ovo Autobus pada u rijeku Mojku Istražuje se vozač VIDEO Dramatična snimka prometne nesreće u Rusiji: Autobus pun putnika sletio u rijeku Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć"

Trump je jučer na sastanku s predsjednikom Europske komisije napao Njemačku i njezinu automobilsku industriju, nazvavši Nijemce lošima, javljaju mediji te zemlje. Jedan od najvažnijih dužnosnika Europske unije te je optužbe odbacio.

"Nije istina da je predsjednik Trump zauzeo agresivan stav kada je u pitanju njemački trgovinski suficit. Zaista mislim, i jednom da je i to istina, da je ovdje došlo do pogreške u prijevodu", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker je jedini komentirao napise. Ni Merkel ni Trump nisu se oglasili, ali za stolom na Siciliji bila je dobra atmosfera.

Sankcije Rusije ostaju

Sjedinjene Države ne namjeravaju ublažiti sankcije protiv Rusije a možda ih čak i pooštre, rekao je u petak savjetnik Trumpov savjetnika. Ta izjava otkriva različito stajalište od onog koje je Washington imao dan ranije.

"Ne ublažavamo sankcije Rusiji. Štoviše, vjerojatno ćemo biti stroži prema Rusiji", rekao je Trumpov gospodarski savjetnik Gary Cohn na marginama sammita G7 u Taormini.

Dan prije, Cohn je izjavio da Trump razmatra pitanje sankcija Rusiji i dodao: "Trenutno nemamo stajalište".

SAD i EU nametnule su sankcije Rusiji 2014., nakon ruske aneksije Krimskog poluotoka. To je izazvalo ruske protusankcije Zapadu i niz kriza u odnosima između Istoka i Zapada.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u petak je pozvao čelnike skupine G7 da se striktno pridržavaju odluke o sankcijama donesenim protiv Rusije, reagirajući time na Cohnovu izjavu da Washington o tom pitanju nema stajalište.

Mali grad pod opsadom

A dok čelnici najrazvijenijih zemalja raspravljaju o temama koje se tiču budućnosti cijelog čovječanstva, njihove bolje polovice razgledavaju Siciliju. Damama se pridružio i suprug njemačke kancelarke koji je rijetko prati na inozemnim putovanjima. A za njih su domaćini priredili razgledavanje Etne iz zraka, šetnju Katanijom i posjet jednom od najvećih benediktinskih samostana.

Zbog ovog sastanka drevni gradić Taormina je pod opsadom. Sedam tisuća policajaca i tri tisuće vojnika čuva sedam čelnika najmoćnijih svjetskih država. Dio mještana zadovoljan je što se sastanak održava u njihovu mjestu, jer su neki problemi, poput popravljenih rupa na cesti, napokon riješeni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene