Oni idu tamo gdje nitko ne ide i otkrivaju zaboravljena mjesta koja je 'progutala' gradska džungla.


'U jednom ste trenutku u srcu grada, s milijun ljudi, a pet minuta kasnije već ste na nekom starom, devastiranom mjestu na kojem nema nikoga', priča Duh (Ghost engl.).

On je jedan od urbanih istraživača u grupi HK Urbex koja otkriva skrivena mjesta u gradskoj džungli Hong Konga, izgubljena među modernim, staklenim neboderima. Grupa je osnovana prije dvije godine, nakon što su Ghost i Echo Delta naišli na napušteni TV studio. I navukli se.

No, kao i svaki drugi istraživački pothvat, i ovaj ima svoje rizike. Prvi je - ometanje posjeda. Mnoga mjesta, iako napuštena, imaju čuvare ili ih povremeno obilaze, pa se urbani istraživači trebaju neopaženo prišuljati željenoj lokaciji. Jednom kada uđu u napušteni objekt, istražuju ga od vrha do dna i sve dokumentiraju na video zapis i fotografije koje su nerijetko jezive. Nikada ništa ne diraju i ne mijenjaju - sve ostavljaju kako su i našli.

Vezani članci Privođenje prosvjednika u Hong Kongu Policija u Hong Kongu uhitila 300 ljudi na prvom prosvjedu zbog novog zakona o sigurnosti Kruzer The World Dream pod karantenom zbog koronavirusa - 4 Dobre vijesti: Svi putnici i članovi posade smiju napustiti kruzer World Dream, među njima je i 6 Hrvata

FOTO Ovo su gradovi u kojima stanuju samo - duhovi

'Posjećivanje napuštenih mjesta izaziva puno emocija. Osjećate se kao dijete koje otvara zapakirani poklon i jako vas zanima što ima unutra. Volim tu spiritualnost koja obavija napuštena mjesta', opisao je Duh za CNN.

Među najdojmljivijim iskustvima bio mu je posjet ukletoj kući u luci.
'Zgrada je bila potpuno prazna, nije ostao niti jedan stola, ništa. Svjetla su bila upaljene, a cijela unutrašnjost bila je obojana u crveno. Kao da sam ušetao u horor film', kazao je Duh.

Ipak, najopasnije mjesto na kojem su bili je napušteni rudnik. Da se dogodila neka nesreća, vjerojatno ih nikada nitko ne bi pronašao. U podzemlju su naišli i na vodeni bazen u jednom od tunela, s vjerojatno najčišćom vodom koju si ikada vidjeli.

Članovi Urbexa tvrde kako nisu samo ovisnici o adrenalinu već se nadaju da će ono što su zabilježili i dokumentirali pomoći očuvanju povijesnih vrijednosti Hong Konga. Naime, mnogi objekti iz kolonijalnog doba uništeni su tijekom 80-tih prošlog stoljeća. Što su sve otkrili urbani istraživači u Hong Kongu možete pogledati OVDJE.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook