Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetost raste

Rusi započeli vojne vježbe nedaleko od Ukrajine: ''Washington potiče novo pogoršanje napetosti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u utorak počela nove vojne vježbe nedaleko od Ukrajine i na anektiranom Krimu, nekoliko sati pošto je optužila Sjedinjene Države da "pogoršavaju" napetost stavljajući u pripravnost tisuće američkih vojnika.

Rusi i Zapad su se zadnjih tjedana neprestano optuživali za poticanje krize što bi moglo dovesti do sukoba širih razmjera. Diplomatski napori se nastavljaju, premda rezultati izostaju.

U ruskoj vojnoj vježbi o kojoj je javnost doznala u utorak, sudjeluje oko 6000 vojnika, borbeni zrakoplovi i bombarderi. Održava se na jugu Rusije, blizu Ukrajine i na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Moskva 2014. pripojila svom teritoriju.

Moskva, koja je zadnjih mjeseci rasporedila desetke tisuća vojnika blizu Ukrajine, objavila je prošlog tjedna da počinje pomorske vojne vježbe u Atlantiku, na Arktiku, na Tihom oceanu i u Sredozemnome moru te zajedničke vježbe s Bjelorusijom na granici s Europskom unijom.

U utorak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Rusija "krajnje zabrinuta" pošto je SAD stavio u pripravnost 8500 vojnika koji bi mogli biti pojačanje NATO-ovim Snagama za brzo djelovanje sa 40.000 vojnika. Odluka o njihovu razmještaju još se nije donijela.

Peskov je rekao da Washington potiče novo "pogoršanje napetosti", kao i dan ranije kada je objavio da obitelji američkih diplomata odlaze iz Ukrajine zbog, kako ocjenjuje SAD, neposredne prijetnje ruske invazije.

Ukrajinske vlasti su pak priopćile da su u utorak uhitile skupinu koja je po naredbi Moskve pripremala oružane napade kako bi "destabilizirala" dijelove zemlje, napose uz rusku granicu.

NATO je objavio da svoje snage stavlja u pripravnost i šalje ratne brodove i borbene zrakoplove radi jačanja obrambene sposobnosti u istočnoj Europi, u trenutku kada Rusija smatra prisutnost snaga Saveza u svom susjedstvu životnom prijetnjom.

Nakon kruga pregovora Washington treba ovog tjedna dati pisan odgovor na ruske zahtjeve. No američki predsjednik Joe Biden istodobno pojačava pritisak proglašavajući pripravnost vojske.

Pariz će u srijedu biti domaćin sastanka savjetnika visokog ranga s Njemačkom, Rusijom i Ukrajinom kako bi pokušali oživiti format dijaloga iz 2015. koji je danas zamro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor na prijetnje Britanija povlači ljude iz veleposlanstva u Kijevu: "Postoji vrlo značajn rizik od invazije Rusije na Ukrajinu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tisuće vojnika na granici Stanovnici ukrajinskog grada pripremaju se za najgore: "Bježati? Ne. Nema šanse! Ovdje sam rođen. Ovdje sam odrastao. Ostajem bez obzira na sve"

SAD tvrdi da nema "nikakvih razlika" stajališta s Europljanima u vezi sa sankcijama koje bi se uvele Rusiji ako napadne Ukrajinu. U slučaju ruske invazije Zapad predviđa najoštrije sankcije dosad. No Kremlj je uvijek bio neosjetljiv na takve pritiske.

Niz mogućih rješenja pripremila je Europska komisija. Razmišlja o smanjenju kupnje ruskog plina i nafte, rekao je za AFP europski izvor, ali Europljani su podijeljeni u vezi s tim pitanjem.

Na američkoj strani, Joe Biden razmišlja o tome da ruskim bankama zabrani upotrebu dolara, što bi nanijelo težak udarac gospodarstvu zemlje.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene