Morski pas, ilustracija
Morski pas, ilustracija Foto: Getty Images

Na ovom su otoku napadi morskih pasa toliko rašireni da su plivanje i surfanje zabranjeni posvuda osim u koraljnim lagunama. Od 2011. smrtno je stradalo 11 ljudi, a još njih 8 je osakačeno.


Otok Réunion, francuski teritorij smješten u Indijskom oceanu nedaleko od Madagaskara, kažu da ima prekrasne vodopade i jedan od najboljih rumova na svijetu. Plaže su idilične, voda je topla, ali zauzima prvo mjesto na svijetu po broju napada morskih pasa.

Procjene o tome koliko morskih pasa pliva u blizini ovoga otoka podosta variraju. Pretpostavlja se da ih je između 300 i 3000., prenosi New York Post.

Od 2011. godine u ovom francuskom teritoriju od napada morskih pasa smrtno je stradalo 11 ljudi, a još 8 ih je osakaćeno. Unatoč svemu, Réunion je 2017. godine privukao rekordnih 500.000 turista.

"U razmaku od dva mjeseca, na ovom malom dijelu pijeska, jednom je turist ostao bez noge, a još dvojica su sažvakani na komade“, rekao je Dan Duane za NY post.

Richarda Martyna Turnera, 44-godišnjeg Britanca koji je 2019. sa suprugom bio na odmoru na ovom otoku, morski je pas usmrtio dok je ronio. Policija nije pronašla nikakav njegov trag, ali je Turnerova supruga kasnije da ga je napao morski pas nakon što je jedan uhvaćen i snimljen rendgenom. Unutar predatorova želuca nalazila se ruka na kojoj je bio Turnerov prsten.

Odgovor na pitanje zašto baš u blizini otoka Reuniona ima toliko morskih pasa treba potražiti u tome da je on dio takozvane rute kojom morski psi prolaze na putu od Australije do Južne Afrike i obrnuto. Također, ne postoji dovoljno poticaja za lov na morske pse, a prodaja mesa morskog psa je zakonom zabranjena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju