Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladić će se o optužnici izjasniti za 30 dana

'Ja sam general Ratko Mladić. Želim da živim i da doživim slobodu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratko Mladić na današnjoj prvoj raspravi pred haškim sudom nije se izjasnio o krivnji. To će učiniti za 30 dana.

'Želim da živim i da doživim slobodu jer ja i ovakav kakav sam branim svoju zemlju i svoj narod, a ne Ratka Mladića. Ako hoćete da vam kažem ovo što me nervira o proceduri - neću da me vode ispod ruke kao slijepca, koliko mogu hodati, hodat ću sam. Neću da me vode, ja sam general Ratko Mladić. U čitavom svijetu znaju tko sam!', rekao je Mladić u nastavku rasprave. Prva rasprava odgođena je do 4. srpnja kada bi se Mladić trebao izjasniti o krivnji.

Pročitajte i ovo Jovica Stanišić i Frenki Simatović Posljednja presuda Haaga Miloševićevi suradnici osuđeni na dugogodišnje kazne: Krivi za nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva Slika nije dostupna Vikao u sudnici CIRKUS U HAAGU Mladića izbacili iz sudnice, on poručio sucu: 'Samo ti izigravaj tužitelja!'

KAKO JE TO IZGLEDALO JUTROS U SUDNICI?

10 - 11h  PRVIH SAT VREMENA U SUDNICI... Primjetno je da Mladić teško priča te da ne razumije sve što ga se pita.

Prva pitanja bila su o tome razumije li jezik na kojem mu se obraća sud, na što je Mladić odgovorio kako razumije jezik srpski te makedonski, ali da ostale ne razumije.

Bilo je nekih nesporazuma i oko datuma i mjesta njegova rođenja, no sve je to proizašlo iz činjenice da Mladić otežano razumije pitanja.

Na upit sudaca razumije li proceduru koju su mu pročitali, Mladić je rekao: 'Gospodine sudija, ja sam teško bolestan čovek. Čuo sam ovo što je gospođica rekla. Meni treba malo duže vremena da razmislim o tome što je sve pročitala. Budite strpljivi sa mnom'.

Mladić je rekao kako su mu u zatvorsku ambulantu donijeli tri fascikla 'nekih dokumenata'. 'Ja to nisam čitao ni potpisao jer nisam mogao. U lošem sam stanju, doživio sam stres'.

Sudac ga je prekinuo te ga podsjetio da ukoliko mu nisu jasna njegova prava da se može savjetovati sa svojim odvjetnikom.

Sudac ga je pitao i je li primio primjerak optužnice na svom jeziku i je li ju pročitao. Mladić je opet odgovorio kako nije čitao fascikle.

'Pogledao sam fascikle, ali nisam čitao što u njima piše. Za to bi mi trebalo najmanje dva mjeseca', rekao je Mladić, potvrdivši tako kako nije pročitao optužnicu.

Sudac ga je upitao želi li da mu se pročita optužnica, na što je Mladić odgovorio: 'Ne želim da mi se čita optužnica - ni u jednom slovu, ni u jednoj rečenici'. No, sudac je ipak odlučio da će mu pročitati sažetak optužnice, koja ima 11 točaka.

Nakon čitanja sažetka optužnice, sudac ga je obavijestio kako će se sad od njega tražiti da se izjasni je li kriv ili ne po svakoj točki. 'Možete se izjasniti već danas, a možete za 30 dana od ovog prvog pojavljivanja', rekao je sudac. Pitao ga je hoće li se izjasniti već danas ili ne.

'Gospodine Orie, vi ste malo stariji čovjek od mene, ja bih želio dobiti ovo što ste pročitali, ove gnjusne optužbe protiv mene', rekao je Mladić. 'Treba mi i više od mjesec dana da mogu shvatim te monstruozne riječi'.

Sudac je rekao kako, ukoliko se danas ne izjasni o optužnici, zakazuje termin za 4. srpnja u 10 sati. Nakon toga Mladić se konzultirao s odvjetnikom koji je zatražio 10-minutnu pauzu.

11:10 Nakon 10-minutne pauze ročište je nastavljeno. Sudac je Mladiću rekao da ukoliko ima bilo što reći o svom zdravlju može to iznijeti na poluzatvorenoj (privatnoj) sjednici. Mladić je pristao na to te zatražio poluzatvorenu sjednicu.

11:30 Završena je poluzatvorena sjednica na kojoj je Mladić razgovarao sa sucem o svojem zdravstvenom stanju. Nakon te sjednice Mladić se obratio sudu, a sudac je odlučio da će se novo ročište održati za 30 dana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene