Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkazao sastanak kolegi

Anušić svojim potezom podijelio javnost: ''Na prvi pogled to djeluje logično i principijelno, ali samo na prvi pogled''

Aktualno Galerija Ivan Anušić Ivan Anušić Foto: Dnevnik Nove TV Dragan Krapović, ministar obrane Crne Gore Dragan Krapović, ministar obrane Crne Gore Foto: Dnevnik Nove TV Jadran Jadran Foto: Dnevnik Nove TV +0 Spomen-ploča u Morinju Galerija 1/4 >>
Hrvatski ministar obrane Ivan Anušić pojasnio je za Dnevnik Nove TV zašto je otkazao sastanak crnogorskom kolegi Draganu Krapoviću. Reakcije na njegov potez su različite. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Hrvatskog ministra obrane Ivana Anušića naljutile su riječi njegova crnogorskog kolege Dragana Krapovića i zato mu je prilikom službenog posjeta otkazao sastanak.

''Odlučio sam ne otići na sastanak zbog dva razloga: prvo, nemamo o čemu razgovarati jer su nam stajališta potpuno suprotna, i drugo, htio sam poslati njemu i svima koji tako razmišljaju i u Crnoj Gori i van Crne Gore da ni moj, ni stav Vlade neće biti takav da se radi revizija prošlosti.''

Sve je krenulo od Krapovićeva intervjua, naime, za njega nema dileme čiji je legendarni jedrenjak Jadran: "Smatram da je Jadran potpuno legalno i legitimno u vlasništvu Crne Gore i tako treba da ostane."

Također, Krapović bi promijenio tekst na spomen ploči logora u Morinju podignutoj u čast hrvatskim zarobljenicima u Domovinskom ratu: ''Mislim da prije svega tekst i način postavljanja ploče nije bio adekvatan."

Pročitajte i ovo Ilustracija DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV Dobre vijesti za vozače! Od utorka jeftinije gorivo, evo koliko ćemo ga plaćati

''Nema potrebe da sjedamo za stol i prepiremo se preko stola jer moje otkazivanje sastanka bila je nedvosmislena poruka, ali ja sam otišao u Crnu goru i cijeli dan sam boravio s Hrvatima Crne Gore'', istaknuo je Anušić.

Spomen ploču na logoru Morinj podignuli su prije godinu i pol ministri Hrvatske i Crne Gore. Čuva je crnogorska vojska jer je već bilo pokušaja njezina skidanja.

Bivšim logorašima ona itekako znači, a jedan od njih Zlatko Bagoje objašnjava: ''To je nekakvo pružanje ruke Crne Gore. To su nam susjedi i ne možemo mi sad njih ispaliti na Mars niti mi možemo iseliti na Mars. Ako je pretjerao, možda je i trebao otkazati, ali ako nije, treba govoriti.''

O Anušićevu potezu građani imaju podijeljena mišljenja. Neki misle da je potpuno u pravu, a neki da se radi o privlačenju pozornosti umjesto diplomatskog rješavanja problema što je jedna od zadaća političara.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Arhitektura mira Dan kada je razum pobijedio oružje: Hrvatska se upisala u svjetsku povijest, a isto bi mogla i danas - ''Mogućnost izgradnje bolje budućnosti nije nikada izgubljena''

Na istom tragu je i oporba.

"Crna Gora je isplatila Dubrovčanima i onima koji su bili u logorima u Morinju kao gestu dobre volje dio odštete za razliku od Srbije koja logore na svom teritoriju niti ne priznaje, a kamoli da je isplatila'', podsjetio je Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta (DP).

"Na prvi pogled postupak ministra obrane djeluje logično i principijelno, ali samo na prvi pogled. Jer postoji još političara u regiji u susjedstvu s kojima bi se mogli ne sastati'', upozorio je SDP-ov Arsen Bauk.

Ovo ne znači, tvrdi Anušić, da Hrvatska Crnoj Gori zatvara vrata te da i dalje imaju podršku na putu ka Europskoj uniji. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene