Obavijesti Video Pretražite Navigacija
16 nedjelja

Na terenu je kaos, nestrpljivo se čeka odluka Ustavnog suda o radnim nedjeljama: "Ne očekujemo je prije izbora"

Aktualno Galerija Gužva ispred trgovine - 1 Gužva ispred trgovine - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Gužva ispred trgovine - 2 Gužva ispred trgovine - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Trgovina - 1 Trgovina - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Trgovina - 2 Galerija 1/4 >>
Još jedna nedjelja i nova gužva u metropoli ispred trgovačkog centra koji radio. Dio građana se polako navikava na neradne nedjelje, ali drugi su nezadovoljni. U ovom slučaju, jedino oko čega se sindikalisti i poduzetnici slažu jest da bi Ustavni sud što prije trebao donijeti odluku po pitanju neradnih nedjelja.

Ogromne gužve stvarale su se u nedjelju ispred trgovačkog centra u Zagrebu koji radi. Za naći parking trebalo je živaca.

"Trebamo se naučiti. U Njemačkoj ni jedna nedjelja nije radna i živi se", kaže Stjepan.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izbori su sve bliže Plenković uskoro mijenja radno mjesto? Sprema se promjena, a znamo što se tada događa

U Puli nije bilo toliko gužve. Neki su se naviknuli, neki nisu.

"Još uvijek tražim gdje što radi. Ili da ukinu da ništa ne radi ili da stave da sve radi, da smo mirni", rekao je Slobodan iz Pule.

U ovoj situaciji, neki su se dosjetili, pa građani, kažu iz Nezavisnih sindikata Hrvatske, već prijavljuju kako su se pekarnice registrirale kao da rade ugostiteljske poslove i time si otvorile prostor da rade nedjeljom.

Upravo malim trgovcima se ovako jako šteti, poručuju iz Udruge Glas poduzetnika.

"Veliki lanci će imati priliku da 16 nedjelja rotiraju između svojih različitih trgovina, ali ako ti imaš jednu trgovinu to je to ili radiš ili ne radiš. Danas male trgovine ne rade, gdje su svi? U trgovačkim centrima koji rade", objasnio je Dražen Oreščanin iz udruge Glas poduzetnika, koja je prije nekoliko mjeseci podnijela zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena i dopuna Zakona kojima se zabranjuje rad nedjeljom.

Pročitajte i ovo Poziv: psi - 2 Poziv Domagoja Mikića Bez pomoći grada i županije stotinjak šapica završit će na ulici, iz ministarstva kažu: "Nije nam cilj imati što veći broj skloništa, ali ovom svakako treba pomoći"

"Ali svi smo svjesni o tome koliko je naše sudstvo neovisno od politike i kako to funkcionira. Tako da niti ne očekujemo da će Ustavni sud pravorijek donijeti prije parlamentarnih izbora", smatra Oreščanin..

Da bi Ustavni sud trebao što prije donijeti odluku, smatra i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Pročitajte i ovo Tomislav Rosandić, suvlasnik zgrade Nadležni uskoro na terenu U centru Zagreba građani organizirali samozaštitu: ''Jedino to nam je preostalo, ovo nije normalna situacija''

Pročitajte i ovo Mato Franković i Paula Klaić Saulačić, reporterka Dnevnika Nove TV DNEVNIK NOVE TV DOZNAJE Dubrovnik zabranjuje nove apartmane unutar zidina: "Prestat će se izdavati dozvole u iduća dva mjeseca, čeka se Gradsko vijeće"

"Dva puta su pogriješili, želim vjerovati da treći put neće i da će poduprijeti ovakav oblik rada trgovina", kaže Sever.

Kada bi se odluka mogla donijeti, za Dnevnik Nove TV komentirao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

"Na predmetu se intenzivno radi i bit će riješen u razumnom roku. U ovom trenutku nije moguće predvidjeti kad će se održati sjednica Ustavnog suda na kojoj će se odlučivati o suglasnosti s Ustavom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini", objasnio je.

A do tada, bili za ili protiv neradne nedjelje, 16 će ih se raditi tijekom godine.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene