Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je uoči obilježavanja 19. obljetnice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici ponovo u srijedu zanijekao takvu kvalifikaciju ovog zločina unatoč činjenici da je ona potvrđena presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).


"Nemoguće je prihvatiti kvalifikaciju genocida samo zato što to misle (predsjedatelj Predsjedništva BiH) Bakir Izetbegović ili neki od stranaca koji su požurili da daju tu vrstu kvalifikacije", izjavio je Milorad Dodik novinarima u Bijeljini.

Po njegovu sudu u Srebrenici se dogodio "veliki zločin" za što trebaju odgovarati pojedinci.

Vezani članci Proslava Dana Republike Srpske u Banjoj Luci - 5 Dodik nakon parade u Banjoj Luci: "Ne smijemo bježati od naše integracije sa Srbijom. Neka se drugi ljute koliko hoće" Slika nije dostupna Dodika saslušala policija zbog negiranja genocida u Srebrenici

Dodao je međutim kako bivši vojni i politički vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić kojima se u Den Haagu sudi i pod optužbom za genocid u Srebrenici nisu osobe kojih bi se u RS-u trebali odreći jer su oni doprinijeli uspostavi tog entiteta.

"Da li su oni prekršili zakone ili nisu, odgovarat će za to, ali ne može odgovarati RS", izjavio je Dodik.

Vlasti RS u Istočnom Sarajevu dignule spomenik Gavrilu Principu

Sve je zaključio ponavljajući ranije izrečenu konstataciju kako je BiH "neodrživa zemlja". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook