Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobrodošlica atentatoru

Vlasti RS u Istočnom Sarajevu dignule spomenik Gavrilu Principu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Danas se s posebnim ponosom prisjećamo Gavrila Principa koji je na Vidovdan prije stotinu godina ubio okupatora Franju Ferdinanda u ovoj zemlji, želeći da osigura slobodu svom narodu', kazao je Radmanović.

U Istočnom Sarajevu u petak je otkriven novopostavljeni spomenik Gavrilu Principu, atentatoru koji je 28. lipnja 2014. godine ubio austrijskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, a otkrivanju dvometarske brončane biste bilo je novim povodom predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodoku da ponovo pošalje poruke o neodrživotsti Bosne i Hercegovine kao države.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik 2. svibnja Dodik i dalje ne priznaje genocid, ali spreman se pokloniti žrtvama u Srebrenici: "Odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga" Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

Spomenik je službeno otkrio član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, koji je tom prigodom zaželio 'dobrodošlicu Gavrilu Principu u Istočno Sarajevo'.

'Danas se s posebnim ponosom prisjećamo Gavrila Principa koji je na Vidovdan prije stotinu godina ubio okupatora Franju Ferdinanda u ovoj zemlji, želeći da osigura slobodu svom narodu i svima koji zajedno s nama žive', kazao je Radmanović.

Predsjednik RS Dodik ovu je prigodu iskoristio kako bi se osvrnuo na nedavnu prošlost.

Kazao je kako je spomenik Principu podignut u Istočnom Sarajevu jer su Srbi, kako je ustvrdio, "istjerani iz federalnog Sarajeva" te su im "oduzeti imovina, stanovi i povijest".

Muškarac iz Sarajeva na Izetbegovićev grob napisao 'kašikara'

'Mi ne želimo o tome šutjeti i zato i podižemo spomenik Principu s jasnom porukom da je naša borba za slobodu u prošlosti bila pravedna', kazao je Dodik.

Dodao je tomu tvrdnju kako narodi koji žive u BiH 'nikada nisu bili na jednoj strani te su i danas podijeljeni'.

'Ne obilježavamo zajedničke praznike jer ih nije ni bilo', kazao je Dodik, zaključivši kako je to dokaz da je BiH neodrživa zajednica koja opstaje samo na temelju 'nasilja međunarodne zajednice'.

Vlasti RS za subotu su najavile organiziranje posebnog obilježavanja 100 godina od sarajevskog atentata i to u Višegradu, a očekuju kako će u tome sudjelovati i predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene