Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašni zločini

Militanti Islamske države ubili 80 jezida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Militanti Islamske države ubili su najmanje 80 jezida u jednom selu na sjeveru Iraka, rekli su u petak mjesni dužnosnici.

"Stigli su automobilima i počeli ubijati ovog poslijepodneva", rekao je visoki kurdski dužnosnik Hošijar Zebari. "Vjerujemo da je to zbog njihova uvjerenja: preobrati se ili budi ubijen."

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagiralo i veleposlanstvo Smrtonosno upoznavanje uzelo osam života: I komičar pronađen mrtav, sve žrtve povezuje jedna stvar Slika nije dostupna Spašena većina Jazida 'Pomogli smo da nevini ljudi dođu na sigurno'

Jedan jezidski zastupnik i još jedan visoki kurdski dužnosnik također su kazali da su se ubojstva dogodila i da je više od stotinu žena iz tog sela zarobljeno.

CNN prenosi da je riječ o selu Kojo, 20 kilometara od planine Sindžar na kojoj je utočište pred islamistima potražilo nekoliko desetaka tisuća jezida. Američki zračni napadi prekinuli su u četvrtak opsadu te planine.

Jezid Mahama Halil rekao je da je razgovarao sa seljacima koji su preživjeli napad. Kazali su mu da su ubojstva trajala sat vremena.

Zovu ih 'đavolji obožavatelji', a Obama je i zbog njih naredio napad na Islamsku državu!

Stanovnik jednog obližnjeg sela rekao je da mu je jedan borac Islamske države iz tog područja pričao o tome.

"Rekao mi je da je Islamska država pet dana nastojala uvjeriti seljake da se preobrate na islam i da im je o tome danas održano dugo predavanje", rekao je. "Tada je rekao da su muškarci skupljeni i ubijeni. Žene i djevojke vjerojatno su odvedene u Tal Afar jer se ondje nalaze strani borci."

Reuters i CNN to još nisu potvrdili iz neovisnih izvora.

Militanti Islamske države ubili su najmanje 500 jezida tijekom svoje ofenzive na sjeveru, rekao je u nedjelju za Reuters irački ministar za ljudska prava.

Mohamed Šija al-Sudani rekao je također da su militanti neke svoje žrtve, uključujući žene i djecu, žive zakopali, a oko 300 žena odvedeno je u roblje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene