Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo tko su oni

Zovu ih 'đavolji obožavatelji', a Obama je i zbog njih naredio napad na Islamsku državu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među brojnim žrtvama ekstremista Islamske države na Bliskom istoku našla se i skupina od 50 tisuća Jazida koji su ostali zarobljeni u planinama sjeverozapadnog Iraka bez hrane i vode. Mnogi ne znaju tko su Jazidi, pa vam više informacija o njima donosimo u ovom tekstu.

Jazidi su preko noći doslovno gurnuti u prvi plan zbog situacije u kojoj su se našli. Zbog svojih neobičnih uvjerenja često su nepravedno nazivani 'đavolji obožavatelji'. Tradicionalno žive u malenim skupinama većinom razasutim po sjeverozapadu Iraka i Sirije te jugoistoku Turske.

Ukupan broj Jazida teško je procijeniti. Brojke se kreću u rasponu od 70.000 do 500.000. Prestrašeni, ocrnjeni i progonjeni, nema sumnje da se njihov broj tijekom prošlog stoljeća znatno smanjio.

Poput ostalih manjinskih religijskih skupina u toj regiji, nije moguće postati Jazid jer se to priznaje samo rođenjem, piše BBC.

Njihov progon kojeg su potaknuli pripadnici Islamske države zapravo se temelji na pogrešnom shvaćanju njihova imena. Sunitski ekstremisti vjeruju kako njihovo ime potječe od Yazid ibn Muawiya (647-683), nepopularnog drugog kalifa iz dinastije Umayyad.

Pročitajte i ovo Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad Slika nije dostupna Poremećene aukcije Skidaju ih do gola i prodaju najboljem ponuđaču: 'Najljepše djevice' na tržnici robljem

UZNEMIRUJUĆI VIDEO Islamisti ubili 500 Jazida, žene i djecu žive su zakapali

No, moderna istraživanja su pojasnila kako njihovo ime nema nikakve veze s tim kalifom kao ni s perzijskim gradom Yazdom, već je uzeto iz perzijske riječi 'ized', što znači anđeo odnosno božanstvo. Tako naziv Izidis jednostavno znači 'obožavatelji Boga', a upravo tako Jazidi sebe opisuju.

Podsjećamo, upravo zbog ugnjetavanja Jazida i kršćana, američki predsjednik Barack Obama je odobrio napade na Islamsku državu. Obama se na ovakve radikalne poteze odlučio zbog sve većeg nasilja u Iraku koje provode islamski militanti kao i zbog zaštite kršćanske manjine.

Nazivaju ih 'đavoljim vjernicima'

Jazidi sebe zovu Daasin - naziv je to preuzet od drevne Crkve Istoka, a mnoga njihova uvjerenja imaju polazište iz kršćanstva. Poštuju i Bibliju i Kuran, a velik dio njihove tradicije prenosi se usmenim putem.

Monoteisti su, štuju Boga; djecu krste posvećenom vodom. Na vjenčanjima lome kruh i polovice se daju mladoženji i mladenki.

Njihovo vrhovno biće poznato je kao Yasdan. Nalazi se na tako visokom nivou da se čak ne može izravno obožavati. Smatra se pasivnom silom, stvoriteljem svijeta, a ne spasiteljem.

Iz njega proizlazi sedam velikih duhova među kojima je najveći paun Angel, poznat kao Malak Taus - aktivni izvršitelj božje volje. Jazidi mu se mole pet puta dnevno. Njegovo drugo ima je Shaytan, što je arapski naziv za vraga, a upravo je to dovelo do toga da se Jazidi često pogrešno nazivaju 'đavoljim vjernicima'.

Jazidi vjeruju da duše prolaze kroz razne tjelesne oblike i da je moguće postupno pročišćavanje kroz ponovna rađanja. Pakao za njih ne postoji. Najgora moguća sudbina za Jazide je biti izbačen iz zajednice jer to znači da duša ne može napredovati. Ne dozvoljavaju prelazak na druge vjere.

Unatoč stoljećima progona, Jazidi nikad nisu napustili svoju vjeru, kao ni svjedočanstvo u svoj izvanredni osjećaj identiteta i snagu karaktera.

Oni koji su protjerani iz Iraka i Sirije od strane ekstremista Islamske države vjerojatno će se naseliti na jugoistoku Turske gdje su ostavljeni da žive svoja uvjerenja u miru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene