Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mianmar: Hunta zatvara vrata stranim ekipama pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hunta Mianmara zatvorila je u petak vrata stranim ekipama pomoći i novinarima, unatoč međunarodnim pozivima na otvaranje zemlje za masovnu pomoć stanovništvu stradalom u naletu razornog ciklona Nargisa.

Hunta, koja vlada jednom od najzatvorenijih zemalja svijeta blizu pola stoljeća, namjerava sama usmjeravati obećanu materijalnu i financijsku pomoć od nekoliko milijuna eura.

Pročitajte i ovo Otvorio vrata aviona u letu, ilustracija - 4 Brzo prizemljen Najgora noćna mora: Putnik za vrijeme leta otvorio vrata zrakoplova - To vam je mrtvi kaos! Inotherm - aluminijska vrata 1 U samo par klikova Dobro pitanje! Kako do ulaznih vrata iz snova?

Ministarstvo vanjskih poslova je u tekstu objavljenom u vladinom dnevnom listu New Light of Mianmar izjavilo da Mianmar daje prednost primanju hitne pomoći i da će ju transportirati vlastitim snagama u unesrećena područja, te dodaje da Mianmar nije spreman primiti istraživačke i ekipe pomoći, kao ni ekipe novinara iz stranih zemalja.

Prema posljednjim službenim podacima ciklon Nargis koji je prošlog vikenda pustošio jugom zemlje, odnio je blizu 23.000 života, dok se više od 42.000 ljudi smatra nestalima, međutim strahuje se da je broj žrtava znatno viši. Procjene diplomata u Yangonu kreću se i do 100.000 mrtvih. U četvrtak je jedan glasnogovornik UN-a ocijenio da je hitna pomoć prijeko potrebna za najmanje milijun ljudi.

Hunta je već dokazala da će svoje prijetnje provesti u djelo i u srijedu je odbila humanitarne djelatnike i novinare koji su stigli zrakoplovom punim pomoći iz Qatara.

U četvrtak je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pokušavao stupiti u kontakt sa šefom vojne hunte generalom Than Shweom.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je pozvala svog kolegu Yang Jiechija kako bi Kina, susjeda i saveznica Mainmara pokušala utjecati na huntu.

Dužnosnik humanitarnih poslova UN-a John Holmes je rekao da je stanje na terenu sve očajnije i dodao da su samo dva predstavnika Ujedinjenih naroda, stručnjaci u procjenama nesreća, uspjeli ući u Mianmar i da se u četvrtak još razmatralo 40 molbi za vize.

On je rekao da je ukupno 11 zrakoplova stiglo u Mianmar, a ostali su predviđeni "sljedećih dana".

UN-ov Svjetski program za hranu (WFP) je naveo da je njihov drugi zrakoplov u petak stigao u Yangon .

Humanitarne organizacije drže da pomoć stiže u poptuno nedostatnoj količini i prepolako.

Žrtvama nedostaje sve, od vode za piće do hrane i šatora, a humanitarne organizacije upozoravaju na mogućnost povećanja broja žrtava zbog bolesti.

Područje najpogođenije ciklonom, ušće Irrawaddy je i glavno područje uzgoja riže u zemlji.

Unatoč katastrofi hunta i dalje namjerava održati u subotu referendum o novom ustavu, a na 24. svibnja su ga odgodili samo u najzahvaćenijim područjima.

U petak su čak pozvali stanovništvo da se odazove pozivu i glasa na referendumu o ustavu kojeg je izradila vojna hunta na vlasti. Na naslovnici dnevnog lista New Light od Myanmar stoji da je "potvrđivanje ustava nacionalna obveza cijelog stanovništva".

Ustav je ključni korak u transformaciji režima u demokraciju koja bi se, prema planu vladajuće vojne hunte, trebala odviti u sedam etapa. Kulminacija te pretvorbe trebali bi biti višestranački izbori planirani za 2010. kojima bi se završila gotovo pet desetljeća dug vojni režim u Mianmaru.

Pripadnici mianmarske oporbe i zapadni analitičari smatraju da bi se predloženim nacrtom ustava samo legitimirala vojna vlast hunte u Mianmaru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene