Vlak s pet vagona-hladnjača polako je nešto iza podne ušao u područje tvornica oružja u Harkivu, a tijekom srijede trebala bi stići u Nizozemsku gdje će se provesti detaljna obdukcija.


Zrakoplov s posmrtnim ostacima žrtava stradalih u rušenju malezijskog putničkog zrakoplova u četvrtak nad istočnom Ukrajinom stići će u srijedu u Nizozemsku gdje će se provesti obdukcija koja bi mogla potrajati više mjeseci, izjavio je u utorak nizozemski premijer Mark Rutte.

Što mislite, jesu li sačuvani najvažniji dokazi na mjestu pada MH17?

Vezani članci Policija, ilustracija Strašna tragedija u Kaštel Gomilici: Teretni vlak udario maloljetnika i na mjestu ga usmrtio Slika nije dostupna SATELITSKE SNIMKE Dokument kojeg Rusija ne želi da vidimo

'Nadamo se da će prvi zrakoplov poletjeti tijekom sutrašnjeg dana', rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Zrakoplov bi trebao sletjeti u Eidhovenu, na jugu Nizozemske od kuda će tijela biti prebačena u vojnu bazu Hilversum, južno od Amsterdama i oko 100 kilometara od zračne luke.

Rutte je potvrdio da je vlak s vagonima-hladnjačama, u kojima su pohranjena tijela, stigao u utorak u Harkiv, na područje pod kontrolom vladinih snaga, nakon što je napustio Torez koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika. Točan broj tijela dovezenih vlakom nije poznat.

'U Harkivu će se obaviti pripremne radnje kako bi se obdukcija obavila na najbolji mogući način, i to u Nizozemskoj', pojasnio je Rutte.

'Čim sve bude spremno da se određeni broj tijela preveze, zrakoplov će poletjeti', kazao je premijer.

Objasnio je da će se, čim se neka žrtva identificira, prvo obavjestiti obitelj i nitko drugi. Upozorio je da proces identifikacije u nekim slučajevima može potrajati tjednima pa i mjesecima.

Vlak s tijelima poginulih stigao u Harkiv

Vlak-hladnjača s tijelima poginulih putnika malezijskog zrakoplova srušenog na istoku Ukrajine stigao je u utorak, nešto iza podneva po lokalnom vremenu, u Harkiv, grad pod kontrolom vlade u Kijevu.

Tijela poginulih trebaju biti predana nizozemskom izaslanstvu koje će ih zrakoplovom transportirati u Amsterdam gdje će biti obavljena identifikacija prije nego li budu predana obiteljima posredstvom službi njihovih matičnih zemalja. Među poginulima najveći broj, njih 193, bili su nizozemski državljani.

Proruski separatisti predali crne kutije malezijskim stručnjacima

Prema riječima pobunjeničkih čelnika, pronađena su tijela 282 od 298 putnika i članova posade, kao i dijelovi tijela ostalih šesnaest žrtava.

Vlak s pet vagona-hladnjača polako je nešto iza podne ušao u područje tvornica oružja u Harkivu gdje bi tijela trebala biti preuzeta kako bi bila otpremljena dalje u Nizozemsku.

Po riječima glasnogovornice nizozemskog izaslanstva ne očekuje se da će se to dogoditi prije srijede.

Ranije u utorak separatisti su u ukrajinskom gradu Donecku, oko 300 km jugoistočno od Kijeva, predali malezijskim stručnjacima dvije crne kutije iz srušenog zrakoplova.

Doneck, grad s oko milijun stanovnika prije nego li su mnogi od njih napustili grad pred borbama, uporište je pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Evo zašto su stradali u padu malezijskog zrakoplova pronađeni bez odjeće

Boeing 777 na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur srušen je u četvrtak u istočnoj Ukrajini, vjerojatno raketnim projektilom, koji je po informacijama Sjedinjenih Država ispaljen iz zone koju kontroliraju proruski separatisti koje podupire Rusija.

Istodobno u utorak su ukrajinske vlasti pozvale zemlje čiji su putnici poginuli prilikom pada malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini da pošalju svoje policajce kako bi zaštitili mjesto nesreće.

'Pozivamo zemlje čiji su državljani žrtve katastrofe da ispitaju mogućnost slanja policajaca kako bi osigurale zaštitu mjesta nesreće i doprinijeli istrazi', navelo je u priopćenju ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook