Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STAVOVI SUPROTNI DRŽAVNOM VRHU

Mesić objasnio zašto je pisao Bidenu: "Bitno je da taj proces počne i da ide u pravom smjeru"

Stipe Mesić
Stipe Mesić Foto: DNEVNIK.hr
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poslao je izabranom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu 15. prosinca prošle godine pismo u kojem je istaknuo i prijedlog kako Bosnu i Hercegovinu ustrojiti po građanskom, a ne nacionalnom principu, što je suprotno onom što zagovara državni vrh Hrvatske.

"Poštovani gospodine izabrani predsjedniče, iako je moj mandat predsjednika Republike Hrvatske završio prije 10 godina, još uvijek pratim događanja u regiji i u svijetu.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran"

Drago mi je što vidim (iz novinskih izvještaja) da će vaša buduća administracija posvećivati puno više pažnje Jugoistočnoj Europi, a posebno Bosni i Hercegovini. Napokon!" navodi se, između ostalog, u pismu Stjepana Mesića upućenom Joeu Bidenu, donosi Nacional.

O svemu je Mesić govorio i za portal Klix.ba. Na pitanje zašto je odlučio uputiti Bidenu pismo, kazao je kako je to učinio zato što je Biden u predizbornoj kampanji dao izjave u odnosu na BiH koje su nagovještavale čvršću poziciju SAD-a u usporedbi s dosadašnjom.

"Kada kažem 'čvršću', onda ne mislim na tvrdu, nego na profiliraniju, određeniju od dosadašnje. Učinilo mi se da bi bio dobar trenutak da se ljudima iz nove administracije i onome tko će joj biti na vrhu predoči jedan zaokruženi pogled na Bosnu i Hercegovinu i na njezinu moguću budućnost", kazao je Mesić.

Istaknuo je kako mu nije cilj ići protiv stavova službenog Zagreba. "Ja sam naprosto zabrinuti građanin Republike Hrvatske koji ne može ostati ravnodušan prema svemu što se događa u susjednoj državi s kojom Hrvatska ima najdužu granicu.

Naravno, ja jesam i bivši predsjednik Republike Hrvatske i mislim da nikoga ne moram podsjećati kakva je u vrijeme moja dva mandata bila moja pozicija prema BiH, ali ni kakvi su bili bilateralni odnosi u to vrijeme."

Kazao je i kako nema namjeru odgovarati na optužbe koje mu je uputio Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH, koji ga je nazvao "plaćenim bošnjačkim lobistom". 

"Naravno da ne mislim kako je promjene o kakvima govorim moguće provesti od danas do sutra. Riječ je o procesu, ali bitno je da taj proces počne i da ide u pravom smjeru", naveo je Mesić.

"Hoće li Bidenov mandat biti period odluke za BiH? Mogu se samo nadati, ali opet – ne ispuštam iz vida da novi predsjednik nastupa u vrlo složenim okolnostima, pogotovo nakon onoga što se nedavno događalo na Capitolu, a ne zaboravljam ni to da će njegova administracija ući – doslovno – u minsko polje zamki što joj je na međunarodnom planu postavio Trump u protekle četiri godine.

BiH sigurno neće biti prioritet, ali ne bi smjela biti ni zaboravljena. Nadam se, dakle, početku procesa, pri čemu moram naglasiti kako će njegovo odvijanje, ali i krajnji rezultat u najvećoj mjeri ovisiti o ljudima u BiH", zaključio je Stjepan Mesić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene