Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'Ako treba poslat ćemo još policajaca za obuku iračkih snaga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska uvijek želi pomoći gdje može, a ovoga puta pomažemo uspostavi civilne vlasti u Iraku i obuci iračkih snaga, rekao je u nedjelju tijekom posjeta Jordanskom međunarodnom centru za obuku (JIPTC) hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić je svoj trodnevni posjet Jordanu završio posjetom JIPTC-u, koji se nalazi u pustinji 60 kilometara od Amana, u kojem trenutačno na obuci iračkih snaga rade i dvojica hrvatskih policajaca.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara planirajte kupovinu Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje Vesna Pusić GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Pusić o sukobu premijera i predsjednika oko obuke ukrajinskih vojnika: "Hrvatska je, što se Rusije tiče, već na listi neprijateljskih zemalja"

- Hrvatska uvijek želi pomoći, gdje je to u stanju, a ovoga puta
pomažemo ovdje gdje se obučavaju irački policajci koji trebaju svoju službu obavljati u skladu sa zakonom, za što se i mi zalažemo, kazao je Mesić, prvi predsjednik jedne zemlje koji je posjetio JIPTC.

Mesić je obišao Centar, gdje su mu prikazane i demonstracijske
vježbe, a razgovarao je i s hrvatskim policajcima Marinom Mikulcem i Zoranom Mamuzićem. 

Dvojica hrvatskih policajaca tom su prigodom dobila i visoko odličje jordanskog kralja za svoj rad u obuci iračkih snaga.
Mamuzić i Mikulec treći su po redu dvojac koji je od lipnja 2005.
godine u Jordanu sa zadatkom da svoje znanje prenesu iračkim
policajcima.

Hrvatska će, rekao je Mesić, poslati i druge policajce ako to bude
potrebno, jer "to je jedan način demonstracije hrvatske snage i
vještine". Za hrvatske policajce koji su prošli kroz Centar, nastavio je, sigurno će biti prostora za napredovanje.

JIPTC je osnovan 2003. godine i do sada je obuku prošlo više od 50 tisuća iračkih kadeta. Centar se prostire na 65 hektara, njegova izgradnja stajala je više od 100 milijuna dolara, a američka vlada mjesečno na njegovo održavanje troši između 7 i 8 milijuna dolara. 

Irački kadeti u teorijskom dijelu uče o ljudskim pravima, demokraciji, terorizmu i sličnim temama, a u praktičnom dijelu uče obrambene tehnike i oružanu borbu.

Hrvatski policajci uživaju veliki ugled u Centru i za svoj su rad
dobili brojna priznanja.

- Svoj posao radim najbolje što mogu. Veliki broj kadeta kada se vrate u Irak, pređu na drugu stranu, a dosta ih pogine u prvih mjesec dana, rekao je Marin Mikulec.

Službenih podataka o tome koliki broj onih koji prođu obuku pogine u Iraku nema, a Zoran Mamuzić je kazao da do njih dopiru samo loše vijesti.

- Došao sam jer želim služiti svojoj zemlji i promijeniti aktualnu
situaciju u Iraku. Moramo prevladati sadašnju situaciju, jer jedino tako ćemo zaštititi i obraniti Irak, rekao je hrvatskim novinarima
irački kadet Ala.

Posjetom JIPTC-u hrvatski je predsjednik završio svoj posjet Jordanu. Tijekom svog boravka sudjelovao je u radu Svjetskog gospodarskog foruma i skupine G11, a kako je kazao u završnoj izjavi, dogovoreno je i uključivanje hrvatskih tvrtki u velike infrastrukturne projekte u Jordanu.

- Mi smo sada konkurenti svjetskim građevinskim tvrtkama i možemo konkurirati i u drugim proizvodnim i uslužnim djelatnostima, zaključio je Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene