Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki dužnosnici izjavili su da se među snagama libijskih pobunjenika nalazi i manji broj članova povezanih s al Kaidom.


Ova informacija stvorila je potencijalne komplikacije Obaminoj administraciji i drugim zapadnim vladama koje razmišljaju o naoružanju pobunjenika.

Vezani članci Slika nije dostupna Libija: Snage prijelaznog vijeća tvrde da su ušli u Sirt Slika nije dostupna Libijski pobunjenici napreduju prema Bani Validu i Sirtu

>> Obama: Gadafi će na kraju popustiti

>> Zaključak konferencije: Gadafi mora otići!

Američki dužnosnici izrazli su zabrinutost oko prisutnosti al Kaide, no rekli su da se radi o zanemarivom broju te da teroristička mreža nema utjecaja na grupe koje traže da se Gadafi makne s vlasti, piše The Washington Post.

Snage lojalne libijskome vođi Moameru Gadafiju ponovo su danas ujutro zauzele naftno središte Ras Lanuf i prisilile pobunjenike na povlačenje te bijeg prema istoku, javlja francuska agencija AFP, a Reuters prenosi da su pobunjenici još u gradu.

Progadafijevi vojnici ponovo su osvojili grad krajem jutra i pobunjenici su se u panici povlačili prema gradu Brega, koji je u njihovim rukama, javili su dopisnici AFP-a. 'Povlačimo se, Gadafijevi vojnici ispaljuju rakete i projektile', rekao je pobunjenički borac Salama Dadida za AFP.

Reuters: Pobunjenici savladani superiornom vojnom moći Gadafijevih snaga

Reuters, međutim, prenosi izjavu pobunjeničkog borca Ezedina Saleha da su 'pobunjenici još u Ras Lanufu' te da se 'sukobi vode blizu Bin Džavada'. Drugi borac iz grada Brege, smještenog dublje u pobunjeničkom uporištu na istoku, rekao je da se nastavljaju borbe između Ras Lanufa i Bin Džavada, dodaje Reuters.

Ras Lanuf, u kojem je velika rafinerija, pao je 27. ožujka u ruke pobunjenika, a zatim je njihovo napredovanje obustavila režimska vojska. No pobunjenici su prošli tjedan, uz pomoć međunarodnih zračnih napada koje su tukle Gadafijeve snage, opet zauzeli Ras Lanuf, 370 km zapadno od Bengazija, glavnog pobunjeničkog uporišta na istoku. Ras Lanuf je 60-ak kilometara udaljen od luke Brega za izvoz nafte.

Reuters napominje da su lako naoružani pobunjenici savladani superiornom vojnom moći i viskodometnim topništvom kojim raspolaže Gadafi. (A.E./ Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju