Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi su šokirani

Međunarodni dužnosnici osudili ubojstvo Ivanovića i pozvali na mir

Oliver Ivanović (Foto: AFP)
Oliver Ivanović (Foto: AFP) Foto: Afp
Ubojstvo političkog vođe kosovskih Srba Olivera Ivanovića izazvalo je u utorak reakcije brojnih međunarodnih dužnosnika koji upozoravaju da bi atentat mogao dovesti do pojačanih napetosti na Kosovu i u regiji.

Predsjednik Građanske inicijative "Srbija, demokracija, pravda" ubijen je u utorak ujutro s pet hitaca u prsa i trbuh ispred sjedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Kosovske MItrovice.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni

Šef Misije EU-a u Beogradu Sem Fabrizi snažno je osudio ubojstvo Ivanovića i pozvao sve strane da budu mirne i suzdržane.

"EU poziva nadležne vlasti na Kosovu da ne oklijevaju i da ulože sve potrebne napore kako bi počinitelji bili privedeni pravdi", rekao je Fabrizi u Beogradu, na predstavljanju bugarskog predsjedavanja EU.

Prvi čovjek Misije OESS na Kosovu Jan Braathu "šokiran je i vrlo žalostan" zbog atentata, ocijenivši da je Ivanović bio cijenjen sugovornik svima na Kosovu.

"Pokazao je neumoljiv angažman u korist svoje zajednice...Istraga ubojstva bit će ozbiljan test za vladu u Prištini", rekao je.

Atentat na Ivanovića snažno su osudili i predsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a George Carelli te specijalni predstavnik za jugoistočnu Europu Roberto Batelli.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes nazvao je atentat šokantnim, poručivši da poslije ubojstva Olivera Ivanovića treba reagirati "trezveno i razumno i dijalogom s obe strane pokušati smanjiti bilo kakve napetosti".

Policijsko-pravna misija na Kosovu (EULEX) pozvala je kosovske institucije "da poduzmu sve napore" kako bi se počinitelji zločina čim prije izveli pred lice pravde.

Glasnogovornica EULEX-a Dragana Solomon priopćila je da će misija EU-a "pružiti svu potrebnu podršku vlastima u okviru svog mandata".

"Apeliramo na zajednicu da surađuje s vlastima i da održi mir i odgovornost u ovim teškim trenucima", poručila je glasnogovornica EULEX-a.

Podšku u istrazi lokalnim vlastima obećala je i Misija UN-a (UNMIK), čiji je šef Zahir Tahnin poručio kako "vjeruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno".

Uvjerava domaću i međunarodnu javnost "da su sve međunarodne agencije na terenu spremne podržati vlasti kako bi pomogle u hvatanju odgovornih za ovaj zločin".

Prema poznatim informacijama, na Ivanovića je pucano oko 8.15 sati ispred prostorija njegove stranke, a u lokalnu bolnicu dovezen je bez znakova života i unatoč naporima liječnika da ga reanimiraju podlegao je ozljedama.

Radi se o umjerenom političaru koji uživao ugled u međunarodnoj zajednici. Kada je 1999. formirano Srpsko nacionalno vijeće postao je predsjednik njegova Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. Pstavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju nakon što su vlade nekadašnje SRJ i Srbije formirale Koordinacijski centar za Kosovo. Od 2008. bio je državni tajnik u Ministarstvu za Kosovo.

Oliver Ivanović je prije tri godine uhićen i više od dvije godine proveo je u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina. Pušten je da se brani sa slobode u travnju prošle godine, a u srpnju mu je zapaljen automobil u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Bio je oženjen i otac tri sina. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene