Srspki političar Oliver Ivanović ubijen je na Kosovu

Galerija


Oliver Ivanović, srpski političar i lider Građanske inicijative "Sloboda, demokracija, pravda" ubijen je ispred ureda svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Novi podaci iz Srbije: Od koronavirusa preminulo još petero ljudi, potvrđeno 276 novih slučajeva Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: AFP) "U toj borbi Srbija neće izgubiti": Pred sud izvedena trojica Srba osumnjičena za povezanost s ubojstvom Ivanovića

Ivanović je upucan iz zasjede, nakon čega je prebačen je u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici gdje je ubrzo podlegao ozljedama.

Ivanovićeva suradnica Ksenija Božović navodi da je policija je ispred ureda pronašla tri čahure, a prištinski mediji objavili su da je kosovska policija potvrdila da je Ivanović ustrijeljen, ali da trenutno nema više informacija o napadu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvat će hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u podne, a izaslanstvo Srbije u Bruxellesu prekinut će razgovore s Prištinom, koji bi danas trebali biti nastavljeni poslije višemjesečne pauze, navodi internetski portal lista Blic. Vučić je najavio izvanredno obraćanje javnosti u 13 sati.

Sjever Kosovske Mitrovice pod blokadom je jakih policijskih snaga, a kosovski mediji prenose da su na Ivanovića ispaljena četiri metka.

Europska unija snažno osuđuje ubojstvo Ivanovića zbog čega je suspendiran tehnički dijalog između Srbije i Kosova, koji se trebao održati u utorak u Bruxellesu, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

"Europska unija snažno osuđuje ubojstvo Olivera Ivanovića. Očekujemo od kosovskih pravosudnih tijela da učine sve kako bi pronašli počinitelje i priveli ih pravdi", izjavila je Kocijančič.

U utorak se u Bruxellesu trebao nastaviti dijalog između Srbije i Kosova na tehničkoj razini nakon stanke od 13 mjeseci. Odmah nakon što se doznalo na atentat na Ivanovića, srpsko izaslanstvo napustilo je Bruxelles.
"Zbog žalosnog dogođaja, ubojstva Olivera Ivanovića, dijalog na tehničkoj razini je suspendiran", rekla je Kocijančič.

Oliver Ivanović jedan je od vođa kosovskih Srba i nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova koji je predvodio zastupničku skupinu Povratak. Rođen je 1. travnja 1953. godine u selu Rznić kod Dečana, osnovnu i strojarsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Studirao je na Vojnoj akademiji u Zagrebu, ali je odustao poslije tri godine te diplomirao strojarstvo i ekonomiju.

Važio je za umjerenog političara koji uživao ugled međunarodne zajednice, a 1999. godine, kada je formirano Srpsko nacionalno vijeće, Ivanović je postao predsjednik njegova izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. S tog mjesta smijenjen je 2001. godine. Od 2008. bio je državni tajnik u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Oliver Ivanović prije tri je godine uhićen i više od dvije godine proveo je u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina. Pušten je da se brani sa slobode u travnju prošle godine, a u srpnju mu je zapaljen automobil u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Bio je oženjen i otac tri sina. (Hina)