Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zna se tko pije, a tko plaća

May daje na glasanje u parlament samo sporazum o Brexitu bez političke izjave: Neizvjesnost traje, bit će još odgoda?

Prosvjedi protiv Brexita (Foto: AFP)
Prosvjedi protiv Brexita (Foto: AFP) brexit
Aktualno Galerija +0 Prosvjedi protiv Brexita (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Britanska premijerka Theresa May stavit će na glasanje u parlamentu u petak svoj sporazum o Brexitu, ali ne i političku izjavu o budućim odnosima, u pokušaju da okonča zastoj oko izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Glasanje na dan kada je Britanija trebala izaći iz EU-a pokazuje dubinu trogodišnje krize Brexita. Neizvjesno je kako će, kada će i hoće li uopće izaći.

Pročitajte i ovo Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Obraćanje europskim čelnicima Oslabljena Theresa May odlazi u Bruxelles tražiti nove ustupke i pomoć za bolji i lakše provedivi Brexit Tko će naslijediti Theresu May ako joj se izglasa nepovjerenje? (Foto: AFP) Novo lice vlasti? Bude li May izglasano nepovjerenje, tko bi mogao biti budući britanski premijer ili premijerka?

Zastupnici će glasati o sporazumu na 585 stranica koji je May sklopila s EU-om, ali ne i o političkoj izjavi o budućim odnosima, u potezu koji je zbunio zastupnike.

Dok May pokušava spasiti svoj dvaput poraženi sporazum o Brexitu, očekuje se da će tisuće ljudi koji se protive odgodi izlaska prosvjedovati u središtu Londona.

Usred kaosa May se dogovorila s EU-om od odgodi Brexita s planiranog 29. ožujka do 12. travnja te mogućom daljnjom odgodom do 22. svibnja pod uvjetom da parlament ovoga tjedna ratificira paket o razvodu.

Tko tu koga?

"To je ustvari posljednja prilika koju imamo da glasamo za Brexit kako ga mi shvaćamo", rekao je Liam Fox, ministar trgovine, koji podržava premijerkin Brexit.

May je obećala u srijedu da će podnijeti ostavku ako njezin sporazum bude usvojen, ali čak ni time nije pridobila mnoge pristaše Brexita u njezinoj stranci. Oni kažu da njezin sporazum predviđa da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane previše vezano za EU.

Neizvjesnost oko Brexita, najvažnijeg političkog i ekonomskog poteza Ujedinjenog Kraljevstva od Drugog svjetskog rata, užasava saveznike i ulagače.

Protivnici izlaska Britanije iz EU-a strahuju da bi zbog Brexita zemlja mogla osiromašiti te da će on podijeliti Zapad koji se bori s nekonvencionalnim američkim predsjedništvom Donalda Trumpa i rastućom nametljivošću Rusije i Kine.

Pristaše Brexita kažu da iako bi izlazak mogao donijeti kratkotrajnu nestabilnost, dugoročno će Velikoj Britaniji omogućiti napredak.

Ako sporazum prođe, vlada vjeruje da će to zadovoljiti uvjete koje je postavio EU kako bi odgodio Brexit do 22. svibnja. Ti su uvjeti postavljeni na summitu Europskog vijeća 21. ožujka.

Međutim, taj rezultat neće ispuniti kriterije britanskog zakona za formalnu ratifikaciju paketa o razvodu.

Za ratifikaciju vlada mora imati odobrenje parlamenta i za sporazum i za političku izjavu o budućim odnosima. To će stoga zahtijevati još jedno glasanje. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene