Glasanje u britanskom parlamentu (Foto: AFP)
Glasanje u britanskom parlamentu (Foto: AFP) Foto: Afp

Britanski je parlament u srijedu podržao prijedlog da premijerka Theresa May potpuno isključi Brexit bez sporazuma za što ona govori da je nemoguće učiniti.


Zastupnici u britanskom parlamentu odbacili su vladin prijedlog kojim Velika Britanija iz EU-a izlazi 29. ožujka bez dogovora. Svega četiri glasa razlike prevagnula su na stranu sporazuma za koji se zalaže premijerka May.

Vezani članci Theresa may i Donald Tusk (Foto: AFP) Europska unija nudi ponudu koja se ne odbija: Odgoda Brexita za još godinu dana? Theresa May i Jean-Claude Juncker (Foto: Frederick FLORIN / AFP) Theresa May želi odgoditi Brexit do 22. svibnja, Juncker oštro odbio tu ideju: "12. travnja posljednji je rok"

Nije riječ o pravno obvezujućoj odluci te ona ne isključuje mogućnost da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Europsku uniju. Britanski parlamentarci sutra mogu glasati o odgodi Brexita te u slučaju da se odgoda izglasa, neće napustiti EU 29. ožujka kao što je bilo planirano.

Vlada je rekla kako želi prihvaćanje dogovora kako bi Velika Britanija napustila EU, ali da je u zakonu pretpostavljena pozicija bila izaći bez dogovora ako se sporazum ne postigne do 29. ožujka.

Predsjednik parlamenta je rekao kako će britanska vlada predložiti u četvrtak da zatraži odgodu Brexita do 30. lipnja, ako parlament odobri dogovor o izlasku Velike Britanije iz Europske unije do 20. ožujka.

Zastupnici bi trebali glasovati o mogućoj odgodi u četvrtak kada će vlada isto tako reći da ako sporazum o izlasku ne bude prihvaćen do 20. ožujka nije vjerojatno da će Europska unija odobriti bilo kakvo produljenje na svom summitu 21-22 ožujka bez određenog razloga da to učini.

Ako sporazum o izlasku koji je May dogovorila s EU-om bude prihvaćen do 20. ožujka "tada će vlada nastojati dogovoriti s Europskom unijom jednokratno produljenje...za razdoblje koje završava 30. lipnja 2019. u svrhu donošenja neophodnog zakona o izlasku iz EU-a", rekao je predsjednik John Bercow parlamentu. (Hina)


 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju