Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MARIO JURIČ

Reporter Dnevnika Nove TV uživo iz Banja Luke: "Dolazak von der Leyen važan je iz više razloga"

Iz Banja Luke uživo se javio reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič koji prati postizborni proces u Bosni i Hercegovini. Komentirao je posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

"Cilj međunarodne zajednice je mir, političke stabilnost i put BiH prema EU", kazao je repoter Dnevnika Nove TV Mario Jurič istaknuvši da su to glavne poruke koje su se mogle iščitati iz posjeta predsjednice Europske komisije. "Njezin dolazak važan je iz više razloga, ponajprije u trenutku kad mnogi analitičari spominju BiH kao mjesto moguće nestabilnosti u ovom dijelu Europe i dok čeka kandidacijski status u EU."

"Von der Leyen je najavila energetsku pomoć zemljama Zapadnog Balkana, a BiH bi od toga dobila 70 milijuna eura.“
Također, predsjednica Europske komisije sastala se i s Predsjedništvom BiH, a čim je sastanak završio, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otišao je na druženje s ruskim ambasadorom.

"Nakon rata je u BiH rođena cijela jedna generacija. To su generacije koje uvažavaju prošlost, ali ne žele da njihova zemlja bude definirana samo njihovom tragičnom prošlošću i da bude podijeljena. Žele zemlju koja je ujedinjena zajedničkim osjećajem svrhe stvorenim iz iskustva prošlosti, ali otvorenim i spremnim za budućnost. Članstvo u Europskoj uniji upravo je dio te zajedničke svrhe", poručila je von der Leyen.

Dodik, pak, poručuje da treba otići sudac Ustavnog suda, da je Schmidt nelegalan te da on ovdje ne može donosit nikakva rješenja. "Vratite Ustav u BiH na scenu inače će Republika Srpska iz ovoga otići", zaprijetio je.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen "imamo sjajnu suradnju" Von der Leyen obećala pomoć Srbiji u prevladavanju energetske krize: "Budućnost Srbije je u EU"

Pročitajte i ovo Milorad Dodik SHOW MUST GO ON Dodik poziva na mir nakon izborne pobjede, najavljena pravna borba: "Ovim je legalizirana krađa i korupcija"

"U BiH su dolazili razni vizokopozicionirani političari i uvijek smo slušali poruke o miru, budućnosti i izazovima koje su pred njom. Jasno je da je pred BiH još mnogo posla u smirivanju strasti, ali i u sprovođenju reformi želi li biti članicom EU", poručio je Jurič.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene