Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SHOW MUST GO ON

Dodik poziva na mir nakon izborne pobjede, najavljena pravna borba: "Ovim je legalizirana krađa i korupcija"

Aktualno Galerija Milorad Dodik Milorad Dodik Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP Mario Jurič Mario Jurič Foto: DNEVNIK.hr Milorad Dodik - 1 Milorad Dodik - 1 Foto: DNEVNIK.hr Milorad Dodik - 2 Milorad Dodik - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed u Republici Srpskoj Galerija 1/5 >>
Milorad Dodik ponovo je izabran za predsjednik Republike Srpske nakon što su nakon redovitih izbora na više od 2000 mjesta utvrđene razne nepravilnosti.

Završeno je ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske nakon čega je utvrđeno da je najviše glasova dobio kandidat SNSD-a Milorad Dodik.

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove s više od 2000 biračkih mjesta, prilikom čega su utvrđene različite nepravilnosti kao što je pogrešno pakiranje listića i vreća, nedostatak vreća, falsificirani listići i slično.

Iz Banja Luke se u Dnevnik Nove TV uživo javio reporter Mario Jurič, koji je rekao da je Dodikova protukandidatkinja Jelena Trivić najavila pravnu borbu, što vjerojatno uključuje žalbu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

"Kazala je da neće čestitati Dodiku na ovim rezultatima i da ne priznaje rezultate CIK-a. Čini se da je ta trakavica došla svome kraju jer će CIK teško promijeniti odluku. S druge strane, prilikom objave rezultata moglo se čuti da je bilo raznih nepravilnosti, ali možemo slobodno reći show must go on", istaknuo je Jurič.

Trivić je, podsjetimo, na Facebooku objavila da su "svi akteri ovog procesa svjesni činjenice da su izbori pokradeni, ali svojim postupcima lagano 'peru ruke' i legalizuju izbornu krađu i korupciju".

Dodik je danas nakon objave rezultata pozvao na mir i stabilnost što, rekao je Jurič, dosta neobično zvuči jer je prije samo nekoliko dana pričao o odcjepljenju Republike Srpske.

"Pokazali smo da je Republika Srpska demokratsko društvo visokih standarda sa svim vrijednostima koje krase odgovornu naciju. Drago mi je što smo bili odgovorni u izbornoj noći kada smo priopćavali rezultate i što smo bili točni i ponosan sam na sve svoje suradnike koji nisu podlegli euforiji kao što su to neki drugi učinili", rekao je Dodik.

Pročitajte i ovo Ilustracija OKRUTNO UBOJSTVO Opalio selfie s trudnom suprugom pa je gurnuo s litice u 300 metara dubok ponor: "Izgledao je vrlo smireno"

Pročitajte i ovo Vršnjačko nasilje: Ilustracija pretučen 11-godišnjak Vršnjačko nasilje u osnovnoj školi u Biogradu: Poruke majci otkrivaju da to nije izoliran slučaj

Izvjestilac o situaciji u glavnom centru za brojanje istaknuo je i da još uvijek nisu dostavljeni svi neiskorišteni listići, kao ni sve vreće, a članica Centralne izborne komisije Vanja Bjelica Prutina tražila je odgađanje usvajanja izvještaja, odnosno utvrđivanja rezultata, izvijestio je klix.ba.

Naime, ona je nezadovoljna izvještajem glavnog centra za brojanje koji, kako kaže, u nekim dijelovima ne daje nikakve odgovore, a smatra da bi pronalaskom nestalih vreća rezultat za potpredsjednika RS-a mogao biti drugačiji.

"Navodi se da je nekompletan materijal sa 62 biračka mjesta, nisu dostavljena 23 izvoda sa biračkog spiska. Nedostatak s ovih mjesta ima utjecaj na ukupni rezultat u tabeli broj 3, što su neiskorišteni listići, ukupni listići i slično", istaknula je Bjelica Prutina.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene