Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Malezijci traže naftu u Tuzli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kompanija u vlasništvu malezijskog biznismena Josepha Vijaya Kumara, bliskog prijatelja bivšeg premijera te zemlje Mahatira Muhammed, ozbiljno je zainteresirana za istraživanje naftih rezervi u BiH, potvrdio je sam Kumar tijekom obilaska istražnih bušotina u okolici Tuzle, a prenosi Dnevni avaz.

'Prije godinu dana dobili smo ozbiljne informacije o naftnim rezervama na ovom području. Od tada traju pripreme i prikupljanje informacija ne samo iz BiH nego i drugih dijelova svijeta. Prije godinu smo poslali i prijedlog Vladi FBiH i zatražili odobrenje za istraživanja na području oko Tuzle', rekao je Kumar.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna NAFTA U DVORIŠTU Požarnica kod Tuzle leži na 'crnom zlatu'

On se jučer u Tuzli susreo s premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujićem, osobljem Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli te s načelnikom općine Jasminom Imamovićem, s kojim je obišao područje naselja Bare, gdje se nalaze istražne bušotine iz 1913. godine.

'I od njih smo zatražili podršku, tako da bismo u bliskoj budućnosti mogli početi istraživanje. Vjerujem da je to dobro ne samo za ovo područje nego i za cijelu BiH', rekao je Kumar, koji će se danas sastati i s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem.

Kumar kaže da dosadašnji podaci koje su prikupili Malezijci govore da, definitivno, postoje opravdani razlozi za istraživanje nafte u BiH.

'Vjerujemo da samo na području Tuzle u prvoj godini istraživanja treba uraditi tri bunara. Za to je potrebno između 80 i 90 miliona dolara', rekao je Kumar.

Malezijski biznismen upoznat je da su prije nekoliko dana na području Tuzlanskog kantona boravili i stručnjaci iz britansko-kanadskih firmi, također zainteresiranih za istraživanje nafte.

'Mi vjerujemo da smo u prednosti, jer smo ovaj projekt počeli raditi prije godinu dana. Sakupili smo informacije od svih agencija širom svijeta, od Velike Britanije do SAD. Imamo i registriranu firmu u BiH, Tara-Drina, koja već godinu uspješno posluje', ističe Kumar.

'Ohrabruje što su se biznismeni iz raznih dijelova svijeta zainteresirali za moguća ležišta nafte na području Tuzle i BiH. Očekujemo da će nadležne vlade zauzeti odgovarajući stav. Definitivno sa svih nivoa treba brzo reagirati i Općina Tuzla spremna je da to uradi u okviru svojih nadležnosti', rekao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene