Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena birališta

Makedonija polaže 'ispit zrelosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Makedoniji su jutros otvorena birališta na kojima će 1,8 milijuna stanovnika s pravom glasa birati novog predsjednika države i nove čelnike lokalne samouprave.

Na predsjedničkim izborima natječe se sedam kandidata. U anketama vodi kandidat vladajuće stranke VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov s oko 25 posto glasova. Slijedi ga kandidat prošle godine osnovane Nove demokracije Imer Selmani s 14 posto. Ljubomir Frčkovski iz Socijaldemoratskog saveza (SDSM) dobiva 12 posto glasova, a Agron Budžaku iz albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) oko devet posto. Ostali kandidati, uključujući i bivšeg ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškovskog ispod su pet posto potpore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drugi krug predsjedničkih izbora U vodstvu kandidat vladajuće stranke Slika nije dostupna Bez većih nepravilnosti Predsjednički izbori u Makedoniji protekli bez incidenata

Istovremeno s predsjedničkim održavaju se i lokalni izbori na kojima će građani izabrati 85 gradonačelnika i 1.200 predstavnika u općinskim vijećima. Proteknu li izbori bez izgreda i u miru, Makedonija će položiti ispit zrelosti ključan za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom. Budući da su parlamentarne izbore u ljeto prošle godine pratili nasilje i izborne prijevare, poruku da su mirni i slobodni izbori ključni za eurointegraciju Makedonije poslala je i Organizacija za sigurnost i suradnju (OESS), čijih će ih 300 promatrača pratiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene