Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Većina glasačkih ureda zatvorena je u nedjelju u Makedoniji u 19 sati u prvom krugu predsjedničkih izbora koji je protekao bez incidenata i 'većih nepravilnosti', objavilo je izborno povjerenstvo.


'Izbori su se odvijali u pozitivnom ozračju bez incidenata i većih nepravilnosti', kazao je novinarima predsjednik izbornog povjerenstva Aleksandar Novkovski. 'Većina biračkih ureda zatvorena je u 19 sati, ali nekoliko desetaka ostat će otvoreno i duže da birači mogu glasovati, jer je početak glasovanja odgođen zbog velikih snježnih padavina', istaknuo je glasnogovornik izbornog povjerenstva Zoran Tanevski, kako je prenio AFP. Sto trideset četiri glasačka ureda nisu mogla otvoriti vrata zbog snijega koji je obilno padao nad zemljom zadnjih dana, što predstavlja 12.596 birača, to jest manje od jedan posto biračkog tijela, kazao je Novkovski.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović Milanović o razrješenju ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera: "Agencija ne može ostati bez čelne osobe" Joe Biden VIDEO Biden se ponovno potpuno pogubio na pozornici: "Ovo je strašno i tužno"

'Demokratsko ozračje'

Izaslanik Europske unije u Skoplju Erwan Fouere pohvalio je demokratsko ozračje na izborima. 'Izbori su održani u mirnom ozračju i zato možemo pohvaliti članove izbornih povjerenstava i građane ove zemlje koji su unatoč lošem vremenu izišli na izbore', rekao je Fouere. Fouere je, kako prenosi Reuters, rekao da će Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, čiji su promatrači nadzirali izbore, u ponedjeljak podnijeti izvješće. Međunarodna zajednica upozorila je Makedoniju da bi, ne budu li izbori pošteni i mirni, mogla izgubiti priliku da počne pregovore o članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Istovremeno održani i lokalni izbori

Na predsjedničkim izborima natjecalo se sedmero kandidata. U anketama uoči izbora vodio je kandidat vladajuće stranke VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov s oko 25 posto glasova, dok su iza njega bili kandidat prošle godine osnovane Nove demokracije Imer Selmani s 14 posto, Ljubomir Frčkovski iz Socijaldemoratskog saveza (SDSM) s 12 posto glasova te Agron Budžaku iz albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) oko devet posto. Ostali kandidati, uključujući i bivšeg ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškovskog na anketama su imali manje od pet posto potpore.

Istovremeno s predsjedničkim održali su se i lokalni izbori na kojima su građani birali 85 gradonačelnika i 1200 predstavnika u općinskim vijećima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju