Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaraza se širi

"Nemamo situaciju pod kontrolom": Majmunske boginje nezaustavljivo se šire, u mjesec dana gotovo sedam puta više zaraženih!

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Situacija s majmunskim boginjama u Belgiji polako se otima kontroli. Prošli su tjedan imali 168 potvrđenih slučajeva, ovaj tjedan imaju 224 potvrđena nova slučaja. Prije mjesec dana nije bilo niti 25 novozaraženih.

Nakon dvije godine izvještavanja o pandemiji koronavirusa nova zaraza polako dobiva na snazi u zapadnoj Europi i uzrokuje velike probleme. Majmunske boginje u punom su zamahu u Belgiji, u kojoj su ovaj tjedan zabilježena 224 nova slučaja zaraze.

"Nemamo situaciju pod kontrolom", rekao je virolog Marc Van Ranst komentirajući situaciju u Belgiji, ali i u svijetu. Danas je u svijetu zabilježeno 10.337 slučajeva zaraze, dok su prije samo mjesec dana bila zabilježena njih 1593, prenosi portal VRT news.

Ovaj višestruk skok u broju novozaraženih majmunskim boginjama može biti objašnjen činjenicom da smo postali svjesni virusa i da se većina dijagnoza obavlja u laboratorijima. "Unatoč tome, svjedočimo stvarnom povećanju slučajeva - to je jasno", dodao je Van Ranst.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna raste broj zaraženih Iz WHO-a najavili izvanredni sastanak o majmunskim boginjama: Oko 80 posto slučajeva je iz Europe

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna raste broj slučajeva WHO istražuje izvješća o djeci zaraženoj majmunskim boginjama: "Zabrinut sam jer to sugerira..."

Virus se u većini slučajeva prenosi spolnim putem. "U ovom se trenutku najviše prenosi putem spolnog kontakta, konkretno u slučajevima muškaraca koji ulaze u spolni odnos s drugim muškarcima", rekao je virolog. "Ali, u populacijama koje usporedno imaju više slučajeva, virus se počeo širiti i na ostatak populacije."

Da bi se spriječilo dodatno širenje virusa, trebalo bi preventivno cijepiti skupine koje imaju najviše rizika od zaraze - muškarce i seksualne radnike.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene