Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRVAVI POHOD ZAPOČEO U HRVATSKOJ

Reakcije na presudu Mladiću: "On je živ, a mojih nema. Plakala sam cijeli dan, sad mi je lakše"

Aktualno Galerija +0 Kada Hotić, članica Udruženja Majke enklava Srebrenice i Žepa Galerija 1/1 >>
Danas je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove izrekao presudu ratnom zločincu, Ratku Mladiću, a majke Srebrenice pratile su izricanje presude srebreničkom krvniku. Izricanje presude predstavnici stradalničkih udruženja i žrtava pratili su u Haagu, Srebrenici, Prijedoru i Sarajevu.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove izrekao je pravomoćnu presudu zapovjedniku Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Stigle su i prve reakcije obitelji žrtava genocida koje su bile u Hagu na izricanju presude, ali i prve službene reakcije iz Republike Srpske, gdje se drugačije gleda na Mladića.

"Voljela bih da ova presuda ima efekat na ljude u Srbiji, na srpski narod koji sumnja da je ovo istina da je genocid počinjen, koji negiraju genocid da jednom prihvate istinu", kazala je Kada Hotić iz Udruženja Majki enklava Srebrenica i Žepa.

"Što se tiče ove presude ovog Mehanizma, mislim da ona nema mnogo veze sa pravom i pravdom", ustvrdio je Milorad Dodik, predsjedatelj predsjedništva BiH.

Šuhra Malić, koja je izgubila dvojicu sinova u Srebrenici rekla je kako joj je konačno lakše nakon izrečene presude Mladiću.

"Plakala sam cijeli dan, sad mi je lakše. Ovdje je toliko nišana (spomenika). Mene jako pogodi kada negiraju genocid", rekla je emotivna Šuhra Malić.

"On je živ, a mojih nema", dodala je .

Džafija Hadžimulić, čiji su članovi obitelji također stradali, zadovoljna je presudom.

"Zadovoljna sam, nije on vrijedan naše djece, ali je važno da je presuđen genocid", rekla je Hadžimulić.

Genocid, međutim, nije presuđen za Prijedor i još četiri mjesta u BiH, čime ondje nisu zadovoljni.

"Ovdje jest bio genocid i to je nama bilo bolno. Kod nas je cijelo susjedstvo pobijeno", rekla je Ismeta iz Prijedora.

Pravna ekspertica i bivša časnica za vezu s Haškim tribunalom Vasvija Vidović rekla je kako nije bilo realno da će se genocid dosuditi u ostalim općinama u BiH u kojima su počinjeni zločini.

U Sarajevskoj vijećnici, gdje je organizirano praćeno izricanje presude, uslijedio je snažan pljesak nakon što su saznali da je Mladiću izrečena doživotna kazna zatvora.

Ministrica vanjskih poslova i visoka dužnosnika bošnjačke SDA Bisera Turković među prvima je reagirala, a ocijenila je presudu Mladiću povijesnom.

"Presuda Ratku Mladiću je konačna i povijesna. Ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost. Mladić je jedan od glavnih izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu", napisala je među prvima na Twitteru Turković.

Banja Luka: Selektivna pravda

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik, bivši predsjednik Republike Srpske kaže da je ovime narušeno povjerenje u međunarodnu pravdu.

"Apsolutno takva vrsta pravde nije uspostavljena. Drugi cilj da se pomire narodi je zabluda. Haški sud je selektivno kažnjavao Srbe i doprinio da se produbi nepovjerenje", rekao je Dodik.

U Republici Srpskoj, očekivano, nezadovoljni su presudom generalu Mladiću. U središtu Banja Luke istaknut je plakat u kojemu se ističe da ne priznaju haške odluke.

"Ti si ponos Srpske Republike", piše na transparentu. U rodnoj općini Kalinoviku u istočnoj Bosni napravljen je mural s likom osuđenom ratnog zločinca, a njegov rođak Zoran Mladić rekao je kako je presuda nepravedna prema Srbima.

"Da je pravde ne bi ni bio tamo. On tamo ne pripada. Nikakav on zločin uradio nije. Ostat će legenda srpskog naroda, junak", rekao je Zoran Mladić.

Pročitajte i ovo Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata DOŽIVOTNA KAZNA? Zadar, Škabrnja, Sinj, Sinjska krajina - zločini koje je počinio Ratko Mladić. Danas dočekuje presudu u kojoj o Hrvatskoj nema ni riječi: ''Jednostavno ne možemo razumjeti...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Presuda Ratku Mladiću Uskoro konačna kazna za ratnog zločinca kojega bosanski Srbi smatraju herojem: ''Svi su ponosni što je odavde''

Ratko Mladić svoj je krvavi pir počeo upravo u Hrvatskoj. Županijski sud u Šibeniku još ga je početkom 90-ih osudio na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina. Istrage protiv njega vodile su se u Zadru i Osijeku, međutim ti zločini nikada nisu završili u haškoj optužnici.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene