Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mađarska policija gumenim mecima po prosvjednicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska policija gumenim se mecima, vodenim topovima i suzavcem suprotstavila protuvladinim prosvjednicima u ponedjeljak, na dan obilježavanja 50. godišnjice protusovjetske pobune, a jedan je prosvjednik gumenim metkom pogođen u glavu, ali je ostao pri svijesti.


Oko tisuću prosvjednika koji su željeli ući na trg Kossuth ispred kompleksa mađarskog parlamenta sukobilo se s policijom nakon što je u sukobima tijekom dana nekoliko osoba ozlijeđeno, a deset ih je uhićeno.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

Na tom trgu poslijepodne je trebala biti održana svačanost u povodu obljetnice, ali su vlasti, u strahu od eskalacije sukoba, odlučile zabraniti pristup njemu, pa je policija prosvjednike vratila na glavni trg Deak.

Obljetnica mađarskog ustanka protiv tadašnjeg SSSR-a ostala je u sjeni prosvjeda koji traju već mjesec dana, nakon što je u javnost slučajno dospjela snimka izjave premijera Ferenca Gyurcsanyja u kojoj kaže kako je lagao o stanju mađarskog gospodarstva kako bi pobijedio na izborima
u travnju.

No i prije nego što je snimka te izjave procurila u javnost, mnogi na političkoj desnici javno su se pitali da li bi proslavu protusovjetske pobune trebali predvoditi Gyurcsanyjevi socijalisti, sljednici komunista čija je vlast bila zacementirana još 33 godine nakon krvavog gušenja pobune.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene