Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šesnaest je osoba, uglavnom mladih do 18 godina, smrtno stradalo kada se autobus koji je u subotu vozio mađarske srednjoškolce iz Francuske zabio u stup na autocesti u Italiji i - planuo.


U autobusu su se nalazili srednjoškolci iz gimnazije "Szinyei" koji su se vraćali sa skijanja te njihovi profesori, a broj žrtava mogao bi biti narasti i na 18, izjavila je Judit Timaffy, mađarska konzulica u Italiji.

U autobusu su bile 54 osobe - 36 učenika, nekoliko bivših učenika, tri profesora i obitelj jednog od njih.

No, posebno je tragična priča profesora tjelesnog koji je spašavao djecu iz autobusa, pri čemu je zadobio teške opekline, ali nije uspio spasiti svoju kćer i sina koji su izgorjeli.

Njegovo je ime Gyorgy Vigh, a na skijanje je putovao sa suprugom Erikom te sinom Balazsom i kćeri 18-godišnjom Laurom. Supruga je preživjela, kći je izgorjela - u vrijeme nesreće je spavala, a sin je preminuo u bolnici od zadobivenih ozljeda. Mađarsko veleposlanstvo u Milanu za talijansku agenciju ANSA potvrdilo je da su oba djeteta Vighovih mrtva.


Prije nego što joj je umro sin, Erika je za talijanski Corriere della Sera ispričala detalje katastrofe:

"Kada se autobus zabio u zid, kći je iskliznula sa sjedala. Gyorgy ju je pokušao izvući, ali ga je tada udar odbacio pet metara dalje od nje i već je bilo prekasno, nije uspio. Vidio je samo vatru, ništa drugo. Osjeća se krivim i ne može si oprostiti što je nije spasio."

Od Balasza se na svojoj službenoj Facebook stranici oprostio i hokejaški klub za koji je igrao.

Ozlijeđeni se nalaze u bolnicama u Veroni, a još dvojica muškaraca su u životnoj opasnosti.
Osim umrle i ozlijeđene djece, ozbiljno je ozlijeđeno i šest odraslih osoba koje se nalaze u dvije bolnice u Veroni. Dva muškarca među njima nalaze se u životnoj opasnosti. Istražuju se i detalji ove tragedije. Naime, u nesreći na autocesti u Italiji nije sudjelovalo drugo vozilo, a "svježi" je vozač sjeo za upravljač neposredno prije tragičnog događaja.

Mađarska konzulica kazala je medijima da su neki svjedoci ispričali kako je autobus vrludao po cesti prije nego što se zabio u stup. Obojica vozača bili su Mađari, piše Reuters.