Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP) Foto: Afp

Mađarska konzervativna vlada uputila je kontroverzan prijedlog zakona u parlament kojim se traži preuzimanje kontrole nad istraživanjima u Mađarskoj akademiji znanosti (MTA).


Ministar inovacija Laszlo Palkovics predstavio je prijedlog zakona kasno u utorak, unatoč masovnim kritikama iz MTA-a i javnim prosvjedima.

Vezani članci Donald Tusk (Foto: AFP) Tusk za kraj siječnja najavio odluku o suspendiranoj Orbanovoj stranci: ''Imamo dosta toga zajedničkog'' Novi gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony (Foto: Attila KISBENEDEK / AFP) Mađarska oporba trijumfirala na lokalnim izborima: "Mit da je Orbanov sustav nepobjediv je gotov"

Novim pravilima, koja bi trebala stupiti na snagu u rujnu, financijska kontrola istraživačkih institucija u MTA-u prepustit će se vladi Viktora Orbana.

Palkovics je rekao da će promjene osigurati "raspodjelu resursa na temelju rezultata" i povećati konkurentnost.

Kritičari navode da sve autokratskiji premijer Viktor Orban zaista nastoji oduzeti neovisnost znanstvenoj zajednici i ušutkati one koji se s njime ne slažu.

"Zakonski amandmani učinkovito će osigurati potpunu vladinu i političku kontrolu nad istraživačkom mrežom", ranije su poručili iz MTA.

"Ovo potencijalno ugrožava neovisnost znanstvenog istraživanja. Institucije trebaju ostati u okvirima akademije jer je to u najboljem interesu za znanost, inovacije i Mađarsku u cijelosti", navode iz Mađarske akademije znanosti.

Tisuće ljudi marširale su protiv prijedloga prije dva tjedna u Budimpešti.

Čelnik socijaldemokrata u Europskom parlamentu Udo Bullmann u utorak je izrazio ogorčenost "zbog novog Orbanova udarca na znanstvenu slobodu, ali i demokraciju u toj zemlji". (Hina)