Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk zaposlenika

London: 'Borisovi bicikli' zamijenili podzemnu željeznicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Autobusi, dopunske brodske veze po Temzi, dijeljenje građanima planova s ucrtanim najkraćim pješačkim rutama, zajedničko unajmljivanje taksija i, dakako, bicikli, stoje na raspolaganju Londončanima od ponedjeljka navečer.

Tad bi trebao početi prvi štrajk zaposlenika londonske podzemne željeznice više od godinu dana. Oko 10 tisuća zaposlenika podzemne željeznice sindikati su pozvali na cjelodnevan štrajk od ponedjeljka u 17 sati po mjesnom vremenu (18 sati po srednjoeuropskome) kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog najavljena ukidanja 800 radnih mjesta, većinom na šalterima za prodaju karata.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Počele su pripreme za dolazak baterijskih vlakova baterijski vlakovi Počele pripreme za dolazak suvremenih vlakova, mogu voziti do 160 kilometara na sat

RMT i TSSSA, dva sindikata željezničara i zaposlenika u javnom prijevozu, pozvali su koncem kolovoza radnike u podzemnoj željeznici na prvi 24-satni štrajk nakon kojega se još planiraju obustave rada 3. listopada, 2. studenoga i 28. prosinca.

'Londončani su tvrd orah i siguran sam da nas štrajk podzemne željeznice neće spriječiti da putujemo', rekao je konzervativni londonski gradonačelnik Boris Johnson koji je uveo sustav besplatne uporabe bicikala po uzoru na pariški 'velib'. 'Borisovi bicikli', kako ih nazivaju mediji, radit će punom parom tijekom štrajka, predviđaju gradske vlasti.

Londonska trgovačka i industrijska komora procjenjuje da će svaki dan štrajka podzemne željeznice stajati britansku prijestolnicu 48 milijuna funta (420 milijuna kuna).

Metroom se svaki dan služi 3,5 milijuna ljudi. Štrajkovi u podzemnoj su rijetki, a prošli se dogodio u lipnju 2009. i bio je prvi nakon pet godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene