Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljubljana 'tužila' državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novim zakonom o financiranju općina oduzimaju se izvorni prihodi pa je gradska uprava Ljubljane spomenuti zakon dala na razmatranje Ustavnom sudu.

'Novim zakonom prijestolnica će u ovoj godini izgubiti 52 milijuna eura prihoda. Njime se protuustavno poseže u općinska sredstva, a uz to zakon nije u skladu niti s europskom poveljom o samoupravi', rekao je dogradonačelnik Aleš Čerin, obrazlažući zahtjev Ustavnom sudu da se očituje o ustavnosti spomenutog zakona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Slika nije dostupna Ugostitelji najavljuju ustavnu tužbu ako se zabrani pušenje

Prema prijašnjem zakonu dio poreza na prihod koji plaćaju građani smatrao se izvornim prihodom općine u kojoj su prijavljeni, dok novim zakonskim rješenjem koji uvažava načelo 'glavarine' u raspodjeli i korištenju sredstava više utjecaja ima vlada.

U zahtjevu Ustavnom sudu Ljubljani su se pridružile još tri manje općine koje smatraju kako će novim rješenjem biti zakinute, odnosno oštećene.

Ljubljansko poglavarstvo računalo je za ovu godinu na prihode od oko 150 milijuna eura, pri čemu ističu kako im toliko treba i u sklopu priprema za predsjedanje Slovenije Europskom unijom u prvoj polovici 2008. godine, kada će velik dio programa i troškova morati na sebe preuzeti i glavni grad.

Zahtjev Ljubljane Ustavnom sudu na svojevrstan je način i 'bačena rukavica' novog gradonačelnika Zorana Jankoviča premijeru Janezu Janši.

Jankovič je prije tri mjeseca sa svojom nestranačkom listom
hametice pobijedio na lokalnim izborima u Ljubljani sve etablirane političke stranke, pa i Janšine Slovenske demokrate (SDS), a s premijerom se nekadašnji direktor 'Mercatora', kojega je posredno smijenio baš premijer, sve do sada nije uspio sastati i porazgovarati o planovima i problemima glavnoga grada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene