Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija je zbog štednje zadnjih godina zatvorila više svojih ambasada u Europi.


Kritike na račun slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca eskaliraju, nakon što su zadnjih mjesec dana izbile arbitražna afera i afera oko zloporaba u slovenskim diplomatskim predstavništvima u inozemstvu, a sada se pojavljuju i tvrdnje da je on Sloveniju učinio "diplomatskom periferijom" u kojoj je već osma država zatvorila svoje veleposlanstvo.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji, ilustracija U Sloveniji potvrđen prvi slučaj južnoafričkoj soja koronavirusa, zaražen je liječnik iz Maribora Gužva na graničnom prijelazu, ilustracija Nakon što je slovenski državljanin preminuo u Zanizbaru, Vlada poziva građane da ne putuju

Slovenija nema jasne strategije o tome gdje u svijetu mora biti diplomatski prisutna, pa tako Erjavec planira ponovno otvaranje veleposlanstva Slovenije u Teheranu, nakon što ga je prije dvije godine zatvorio, navodi u četvrtak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Slovenija je zbog štednje zadnjih godina zatvorila više svojih ambasada u Europi jer ministarstvo vanjskih poslova ima proračun od samo 60 milijuna eura, ali i Slovenija postaje "diplomatskom periferijom", pa je zatvaranje finskog veleposlanstva u Ljubljani već osmi takav slučaj zadnjih godina, prije toga svoje su veleposlanike iz Slovenije povukle Švedska, Norveška, Litva, Cipar, Danska i Belgija.

SLOVENIJA U AKCIJI Pojačali diplomatsku aktivnost nakon vijesti iz Hrvatske

Erjavec vuče krive poteze u vanjskoj politici, pa je tako za strateška tržišta gdje treba postaviti ekonomske savjetnike istaknuo Japan, Tursku i SAD s kojima postoji relativno mala robna razmjena, ne vodeći pak računa o promijenjenom geopolitičkom položaju Europe nakon izbijanja ukrajinske krize, piše list.

Slovenija bi se, piše list, trebala ugledati na Austriju koja je istina zbog štednje zatvorila svoja diplomatska predstavništva u baltičkim državama i na Malti, ali je otvorila nova - u Bjelorusiji, Moldaviji i Gruziji. Erjavca koji se u četvrtak vratio s godišnjeg odmora slovenski mediji zadnjih dana sve češće navode kao krivca za promašaje u vanjskoj politici.

Slovenski MVP Karl Erjavec neće odstupiti

To što je predsjednik Borut Pahor ovog tjedna zamrznuo svoje potpisivanje nekih imenovanja na veleposlanička mjesta u praktičnom je smislu "izricanje nepovjerenja" Erjavcu, navodi "Delo".

Prema navodima medija, Erjavec će o kritikama na svoj račun ovih dana govoriti s premijerom Mirom Cerarom, ali i predsjednikom države Borutom Pahorom koji je ukazao na neke slabosti Erjavčeva ministarstva prilikom izbijanja "arbitražne" afere. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook