Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haški optuženik Goran Hadžić stiže navečer u Srbiju, a država će ispoštovati sve obveze koje je preuzela davanjem jamstva i osigurati mu adekvatno liječenje, potvrdio je u srijedu novinarima u Vršcu predsjednik Nacionalnog vijeća Srbije za suradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.


Hadžić bi, kako je ranije najavljeno, večeras trebao iz Den Haaga doputovati u Novi Sad nakon što ga je Haški sud pustio na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i liječenja.

Vezani članci Ilustracija Šok i u Srbiji: Prvi put u jednom danu imaju više od 1000 novozaraženih Koronavirus u Srbiji U Srbiji najmlađi hospitalizirani pacijent ima samo pet mjeseci, epidemiologinja Kisić Tepavčević: "Pripremamo se za najgori mogući scenarij"

Ljajić je potvrdio i da je Hadžiću kupljena karta te da će srbijanske vlasti preuzeti nadzor i kontrolu njegova kretanja i o tome izvještavati tribunal (ICTY) po odluci žalbenog vijeća.

"Hadžić je obavezan biti u svojoj kući od 23 sata do sedam ujutro, a ukoliko bude potrebe za posjetom zdravstvenim ustanovama to će također biti pod nadzorom i kontrolom i o tome ćemo izvještavati Tribunal", rekao je Ljajić ne navodeći koliko će dugo Hadžić ostati u Srbiji.

Šešeljev liječnik: 'Zbog pritisaka iz Haaga, on odbija primati terapiju'

Hadžićev dolazak u Srbiju ranije ovog tjedna potvrdio je i njegov odvjetnik Zoran Živanović.

Hadžić boluje od tumora na mozgu, a biti će prebačen u Novi Sad te se u pritvor u Den Haag mora vratiti u svibnju, navelo je ranije u svojoj odluci prizivno vijeće ICTY-a. Po toj odluci, Hadžić na privremenoj slobodi ne smije napuštati Novi Sad, mora srbijanskim vlastima predati putovnicu, a zabranjeni su mu kontakti sa žrtvama, svjedocima i medijima.

Hadžić je optužen za ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom od 1991. do 1993. na okupiranim područjima Hrvatske, a nakon što je uhićen poslije sedmogodišnjeg skrivanja suđenje je započelo 2012. i prekinuto je u listopadu prošle godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook