Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pet najgorih gradova za život su Khartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjoafrička Republika) i Bagdad (Irak).


Glavni grad Austrije, Beč, još je jednom prvi po kvaliteti života, sudeći po tradicionalnoj listi gradova američke tvrtke Mercer, koja hrvatsku prijestolnicu Zagreb navodi kao 98. najugodniji grad za život.

Vezani članci Vraćene stipendije studentima s invaliditetom - 3 Zagreb ipak odustao od kresanja stipendija studentima s invaliditetom: "Presretna sam što je konačno prevladao razum" Tomislav Tomašević Tomašević objasnio zašto je dao posao Pripuzu i otkrio za koliko je milijuna muž Bandićeve pročelnice čuvao prazne gradske stanove i poslovne prostore

Na Mercerovoj se listi nalazi 231 grad. Prvo mjesto već osmu godinu uzastopce drži Beč, dok je na posljednjem mjestu ponovo Bagdad. U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš...

Beč je ponovo najbolji zbog zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene skrbi, umjerenih cijena stanovanja i jeftinog gradskog prijevoza. Na drugom mjestu je Zürich, treći je Auckland, četvrti München, a peti Vancouver. U top 10 su i Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Basel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i New York nisu ni među prvih 30. Pariz je na 38. mjestu, London je 40., New York na 44. mjestu, a Tokio je 47.

Na ljestvici najboljih gradova za život našao se i Zagreb, koji drugu godinu uzastopce zauzima 98. mjesto. Od susjednih zemalja, Ljubljana se nalazi na 76. mjestu, Beograd je 138., a Sarajevo drži 159. poziciju.

Od azijskih gradova najviše je rangiran Singapur, na 25. mjestu, dok je od američkih gradova na najvišoj poziciji San Francisco, koji je zauzeo 29. mjesto. U Africi najugodniji grad za život je južnoafrički Durban, koji je na 87. mjestu.

Pet najgorih gradova za život su Khartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjoafrička Republika) i Bagdad (Irak). (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju