Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spori napredak

Libija: Pobunjenici krenuli u zauzimanje Brege

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski pobunjenici objavili su da su krenuli u akciju za zauzimanje obalnog naftnog grada Brege, no napreduju sporo jer su snage Moamera Gadafija minirale prilaze gradu

'Snage se kreću na svim frontama oko Brege. Napadamo s triju strana', rekao je glasnogovornik pobunjenika Mohamad Zavavi.Borbe na istočnoj fronti tjednima su u slijepoj ulici na prilazima Bregi, oko 750 kilometara istočno od Tripolija. Zavavi je rekao da su pobunjenici nadomak grada i da vjeruju da bi ga mogli zauzeti. 'To bi moglo biti vrlo skoro, ali ne želimo da ikoga izgubimo pa napredujemo sporo ali sigurno', rekao je.

U međuvremenu u Misratu je sletio katarski zrakoplov sa streljivom za pobunjenike. 'Zrakoplov je istovario šest kamioneta sa streljivom", rekao je jedan neimenovani izvor. Pobunjenici se žale da im nedostaje oružja i streljiva da bi brže napredovali prema glavnom gradu. Francuska im također zračnim putem šalje oružje. Sukobi u Libiji traju već šest mjeseci, a vode se na tri fronte - u zapadnim planinama jugozapadno od Tripolija, u blizini Misrate istočno od glavnog grada i kod Brege, između Misrate i Bengazija.

Gadafijeva vlada opovrgnula je u petak izvješće pobunjenika da je u zračnom napadu NATO-a na Zlitan, zapadno od Misrate, poginuo Gadafijev sin Hamis koji zapovijeda jednom od vladinih najlojalnijih i najbolje opremljenih postrojbi. Pobunjenici su objavili da su u Zlitanu poginula 32 Gadafijeva lojalista, dok vlada tvrdi da je poginulo troje civila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nisu MiG-ovi Ovo bi vas moglo uznemiriti: U dijelu Zagreba čut će se eksplozije, MORH objasnio o čemu se radi Požar u Berlinu Situacija izvan kontrole VIDEO Kaos u Berlinu: Izbio požar na policijskom poligonu, gradom odjekuju ekplozije, veliki metalni predmeti padaju uokolo

Tripoli potresao niz eksplozija

NATO je objavio da je napao zapovjedni i kontrolni centar Gadafijevih snaga u tom području.Tripoli je u nedjelju također potresao niz eksplozija koje su počele oko dva sata ujutro. Grad nadlijeću zrakoplovi i nadvijaju gusti oblaci dima. Libijska televizija objavila je da su u Tripoliju pogođene civilne i vojne mete.

Pobunjenici koji su protjerali Gadafijeve snage iz Misrate, trećeg najvećeg grada u zemlji, pokušavaju se probiti na zapad i osvojiti Zlitan, što bi im otvorilo pristup obalnoj cesti koja vodi prema Tripoliju.Pobunjenici nadziru i zapadne planine jugozapadno od Tripolija. U subotu su postavili ultimatum opkoljenom gradu Tidžiju da se preda ili će biti napadnut. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene