Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libijski pobunjenici objavili su da su krenuli u akciju za zauzimanje obalnog naftnog grada Brege, no napreduju sporo jer su snage Moamera Gadafija minirale prilaze gradu


'Snage se kreću na svim frontama oko Brege. Napadamo s triju strana', rekao je glasnogovornik pobunjenika Mohamad Zavavi.Borbe na istočnoj fronti tjednima su u slijepoj ulici na prilazima Bregi, oko 750 kilometara istočno od Tripolija. Zavavi je rekao da su pobunjenici nadomak grada i da vjeruju da bi ga mogli zauzeti. 'To bi moglo biti vrlo skoro, ali ne želimo da ikoga izgubimo pa napredujemo sporo ali sigurno', rekao je.

U međuvremenu u Misratu je sletio katarski zrakoplov sa streljivom za pobunjenike. 'Zrakoplov je istovario šest kamioneta sa streljivom", rekao je jedan neimenovani izvor. Pobunjenici se žale da im nedostaje oružja i streljiva da bi brže napredovali prema glavnom gradu. Francuska im također zračnim putem šalje oružje. Sukobi u Libiji traju već šest mjeseci, a vode se na tri fronte - u zapadnim planinama jugozapadno od Tripolija, u blizini Misrate istočno od glavnog grada i kod Brege, između Misrate i Bengazija.

Gadafijeva vlada opovrgnula je u petak izvješće pobunjenika da je u zračnom napadu NATO-a na Zlitan, zapadno od Misrate, poginuo Gadafijev sin Hamis koji zapovijeda jednom od vladinih najlojalnijih i najbolje opremljenih postrojbi. Pobunjenici su objavili da su u Zlitanu poginula 32 Gadafijeva lojalista, dok vlada tvrdi da je poginulo troje civila.

Vezani članci Kombajn u polju kukuruza, ilustracija (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) Bjelovar: Kombajnom naletio na bombe u polju kukuruza, odjeknulo nekoliko eksplozija Napad u Libiji (Izvor: Al Jazeera) Militantna skupina odana Khalifi Haftaru nastavila s napadima. U novom zračnom napadu ubijeno 43 ljudi

Tripoli potresao niz eksplozija

NATO je objavio da je napao zapovjedni i kontrolni centar Gadafijevih snaga u tom području.Tripoli je u nedjelju također potresao niz eksplozija koje su počele oko dva sata ujutro. Grad nadlijeću zrakoplovi i nadvijaju gusti oblaci dima. Libijska televizija objavila je da su u Tripoliju pogođene civilne i vojne mete.

Pobunjenici koji su protjerali Gadafijeve snage iz Misrate, trećeg najvećeg grada u zemlji, pokušavaju se probiti na zapad i osvojiti Zlitan, što bi im otvorilo pristup obalnoj cesti koja vodi prema Tripoliju.Pobunjenici nadziru i zapadne planine jugozapadno od Tripolija. U subotu su postavili ultimatum opkoljenom gradu Tidžiju da se preda ili će biti napadnut. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju