Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pluta prema otvorenom moru

Ledena gromada veličine 2 Manhattana odlomila se od Greenlanda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ledena santa dvostruko veća od njujorškog Manhattana odlomio se od masivnog ledenjaka Petermann na Greenlandu.

Znanstvenici predviđaju kako bi takav razvoj događaja mogao ubrzati dotok ledenih santi u Sjeverno more. To je već drugi put u manje od dvije godine da ledenjak Petermann u ocean ispušta ledenu gromadu veličine grada, a prethodno se to dogodilo 2010 godine, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Prijelomi zbog skliskih površina - 4 Pripazite! Posljedice leda i skliskih površina: Do poslijepodneva 30-ak ljudi završilo u bolnici Slika nije dostupna Turisti vrištali od uzbuđenja Ledena gromada raspala im se pored broda!

>> Sve veći procjep: Odvaja se ledenjak veličine New Yorka?

Posljednje odvajanje leda snimljeno je iz svemira, a za snimke je zaslužna NASA, odnosno njezin satelit Aqua, koji prelijeće Sjeverni pol nekoliko puta dnevno. odvajanje je primijetila i Kanadska ledena služba.

Fotografija koju možete vidjeti prikazuje odlomljenu gromadu kako se udaljava od ledenjaka Petermann i kreće se niz fjord prema otvorenom moru na sjeverozapadnoj obali Greenlanda.

Prve napukline u ledenjaku otkrivene su još 2001. godine, no sada su postale i više nego evidentne.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene