Ilustracija - 2
Ilustracija - 2 Foto: Getty Images

Dvije prevarantice opelješile su 95-godišnjaka i uzele mu nekoliko stotina tisuća kuna. 83-godišnjakinja ostala je bez nekoliko desetaka tisuća kuna. Zbog svega toga PU zagrebačka upozorava na niz prijevara starijih građana.


Jučer, 14. studenoga oko 14 sati u Novom Zagrebu u Trnskom, nepoznati se počinitelj lažno predstavio 83-godišnjakinji kao službena osoba, da bi mu ona otvorila vrata stana, nakon čega ju je odgurnuo da bi ušao u stan i otuđio novac. Materijalna šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna, javila je PU Zagrebačka. 

Istoga dana, također oko 14 sati na Trnju u Ulici Vladimira Ruždjaka, nepoznata je ženska osoba telefonom nazvala 95-godišnjaka i lažno mu se predstavila kao zaposlenica banke navodeći da je potrebno na provjeru predati novac.

Nakon toga su na adresu došle dvije nepoznate ženke osobe, koje su se također lažno predstavile kao zaposlenice banke, oštećeni je povjerovao u njihovu lažnu priču nakon čega im je predao nekoliko stotina tisuća kuna.

PU zagrebačka je zbog ovoga ponovo izdala priopćenje u kojem upozorava kako treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu.

Policija navodi kako prevaranti obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući.

Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan, upozorava policija. Također navode kako prevaranti prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku.

Policija apelira kako treba imati na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Policijska uprava zagrebačka podsjeća svoje građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe:

- spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe,
- samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično), navodi PU zagrebačka. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju