Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija u Siriji

Odnosi se KOMPLICIRAJU, Lavrov proziva: SAD ucjenjuje Rusiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Washington da ucjenjuje Moskvu u vezi sa Sirijom prijeteći da će prekinuti rad s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja ako Moskva ne podrži rezoluciju o Siriji na temelju poglavlja 7 povelje Ujedinjenih naroda.

'Američki partneri ucjenjuju nas: ako Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a ne podrži rezoluciju temeljem poglavlja 7, onda ćemo prestati raditi s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja', rekao je Sergej Lavrov.

To je u suprotnosti s dogovorom postignutim s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem 14. rujna u Ženevi, rekao je Lavrov.

Dogovor Kerry-Lavrov o Siriji predviđa da prvo Organizacija za zabranu kemijskog oružja donese odluku o Siriji, a tek nakon toga slijedi rezolucija Vijeća sigurnosti koja će poduprijeti tu odluku, ali ne na temelju poglavlja 7, rekao je Lavrov.

Poglavlje 7 UN-ove Povelje predviđa primjenu 'kaznenih mjera' protiv neke države koja krši međunarodno pravo, a te se mjere kreću u rasponu od gospodarskih sankcija do primjene sile.

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski Slika nije dostupna Dokumenti stigli u Haag Asad počeo ispunjavati prvu obvezu, poslao popis svog kemijskog oružja

>> Seksualni džihad: Odlaze u Siriju kako bi spavale s pobunjenicima

'Sada zapadni partneri pokušavaju progurati rezoluciju temeljem poglavlja 7 ne čekajući preporuke glavnog tajnika UN-a', rekao je Lavrov i upozorio 'zapadne partneri da su nervozni'.

'Jasno im je da ako bude spomenuto poglavlje 7 da će imati priliku pokušati dobiti neku osnovu u Vijeću sigurnosti UN-a za svoje jednostrane akcije', objasnio je ruski šef diplomacije.

'Mi im savjetujemo da čuvaju živce i poštuju međunarodno pravo - Konvenciju o zabrani kemijskog oružja - a ne da sastavljaju rezolucije koje tu konvenciju u stvari stavljaju u zadnji plan, a na prvo mjesto stavljaju svoje osobne ili geopolitičke, državne ambicije', zaključio je Lavrov. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene