Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitni pregovori

Lavrov i Kerry traže izlaz iz ukrajinske krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
John Kerry i Sergej Lavrov pokušat će naći zajedničko stajalište za izlazak iz ukrajinske krize

Američki državni tajnik John Kerry i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov pokušat će u nedjelju navečer u Parizu naći zajedničko stajalište za izlazak iz ukrajinske krize otvorene ruskim pripojenjem poluotoka Krima.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Sazivanje hitnih pregovora dogovoreno je nekoliko sati nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Baracka Obame s ruskim mu kolegom Vladimirom Putinom, prvog njihova izravnog kontakta otkako je SAD zbog aneksije Krima najavio gospodarske sankcije bliskim suradnicima ruskog predsjednika.

Razgovori bi trebali smiriti dosad najveće napetosti između Washingtona i Moskve nakon završetka Hladnog rata.

Washington i Kijev optužuju Moskvu za gomilanje tisuće svojih vojnika uz istočne dijelove Ukrajine, nastanjene rusofonim stanovništvom koje pokazuje težnje odcjepljenja od Ukrajine.

Rusija: Ne planiramo slati oružane snage u Ukrajinu!

John Kerry trebao se vratiti u Washington s posjeta Bliskom istoku no promijenio je stoga plan i doputovao u Pariz gdje će s Lavrovom razgovarati u nedjelju navečer.

Za rusku televiziju Lavrov je potvrdio potez otvaranja koji je povukao Putin kazavši 'Naša se stajališta približavajui' i ustvrdio da Rusija ne kani slati svoju vojsku u Ukrajinu niti je to u njezinu interesu.

Lavrov je dao naslutiti što bi mogla biti pregovaračka osnova s Kerryjem. Iznio je zamisao o 'federalizaciji' koja bi omogućila široku autonomiju istočnih i južnih područja Ukrajine u kojima, prema tvrdnji Moskve, rusofono stanovništva svoja prava vidi ugrožena dolaskom novih proeueropskih vlasti u Kijevu nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča krajem veljače.

Jaz između dviju strana čini se gigantskim, piše agencija AFP. Dodaje da je Bijela kuća navodno zatražila 'pisani odgovor' predsjednika Putina i podsjetila da nikakvo rješenje nije moguće sve dok se na povuku ruske postrojbe.

Zamjenik ruskog šefa diplomacija Sergej Rjabkov priznao je da dvije sile 'nemaju jedinstven plan' niti 'zajednički pristup'.

Rusija ne pokazuje nikakvu spremnost da bi mogla odustati od Krima. Mjesec dana od dolaska prvih ruskih vojnika na taj poluotok u Crnome moru, dva tjedna pošto se stanovništvo iaajsnilo za pripojenje Rusiji referendumom što ga Zapad smatra nezakonitim, Rusija anektirani teritorij drži dijelom Ruske Federacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene